23 maart 2016 van 14:30 tot 15:30

Promotie: 50 procent kans op Q-koorts na blootstelling aan tien bacteriën

John Brooke toont in zijn proefschrift aan dat blootstelling aan kleine aantallen Coxiella burnetii, de bacterie die Q-koorts veroorzaakt, een hoge kans geeft op infectie en ziekte: bij 10 bacteriën is de kans op ziekte al 50 procent.

Q-koorts veroorzaakt symptomen van zware griep en er is kans op chronische infecties met ernstige ziekte en verhoogde mortaliteit. In dit proefschrift is de humane dosis responsrelatie, de relatie tussen blootstelling en ziekte, vastgesteld en vervolgens gebruikt om de aantallen bacterieën te schatten waaraan patiënten waren blootgesteld tijdens uitbraken.

De grootste uitbraak van Q-koorts tot dusver gebeurde in Nederland tussen 2007 en 2009, door geïnfecteerde geiten op boerderijen in Noord-Brabant en Limburg. De analyses in dit proefschrift laten zien dat de ruimtelijke verspreiding van de bacterie vanuit besmette bedrijven gedurende opeenvolgende jaren niet veranderde, maar dat de aantallen bacteriën wel steeds hoger werden. Tijdens de uitbraak zijn er veel mensen ziek geworden na blootstelling aan kleine aantallen van deze zeer infectieuze bacterie.

Met de gebruikte modellen kan ook het aantal asymptomatische infecties worden geschat: bij lage blootstelling zijn er voor elke patiënt elf mensen die infectie doormaken zonder acute Q-koorts op te lopen. In dit proefschrift wordt verder aangetoond dat de grootste ziektelast wordt veroorzaakt door langdurige vermoeidheid, bij zowel acute als chronische Q-koortspatiënten. Vanwege de hoge ziektelast en de slechte behandelbaarheid van Q-koorts is vroegtijdige interventie van groot belang om nieuwe infecties te voorkomen. 

Begindatum en -tijd
23 maart 2016 14:30
Einddatum en -tijd
23 maart 2016 15:30
Promovendus
John Brooke
Proefschrift
Human dose response models for Q fever: estimation of Coxiella burnetii exposure and disease burden
Promotor(es)
Prof. dr. Mirjam KretzschmarProf. dr. Peter Teunis
Entree
Gratis