7 november 2019 van 13:00 tot 17:30

Prof. F. de Vries Lezing 2019 met Esther Duflo

De Prof. F. de Vries Stichting is trots de keynote-spreker van de Prof. F. de Vries Lezing 2019 bekend te maken: Esther Duflo. Meer informatie over het programma volgt binnenkort op onze Engelse pagina.

Esther Duflo. Foto: Kris Krüg / Wikimedia Commons

Over Esther Duflo

Esther Duflo (1972) is hoogleraar economie bij MIT en mede-oprichter en directeur van het Abdul Latif Jameel Poverty Action Lab (J-PAL). J-PAL is een wereldwijd onderzoekscentrum dat zich inzet voor armoedebestrijding, door wetenschappelijk bewijs te verzamelen waar beleid op gebaseerd kan worden. In haar onderzoek probeert Duflo het economische leven van de armen te begrijpen, met als doel te helpen bij het opstellen en evalueren van sociaal beleid. Via J-PAL is ze de drijvende kracht in het promoten van veldexperimenten als een belangrijke methode om causale verbanden in de economie te ontdekken.

Prijzen en onderscheidingen

Esther Duflo's uitstekende academische kwaliteiten waren vanaf het begin van haar carrière duidelijk: in haar proefschrift was ze de eerste om overtuigend bewijs te leveren dat in een ontwikkelingsland meer onderwijs leidt tot hogere lonen. Op 29-jarige leeftijd bood MIT haar al een vaste aanstelling aan als universitair hoofddocent.

In 2009 werd ze benoemd tot MacArthur Foundation Fellow, ook wel bekend als een "genius grant", en in 2010 ontving ze de John Bates Clark Medal, de 'Nobelprijs voor economen onder de 40'. De laatste tien jaar heeft ze talrijke onderscheidingen en prijzen ontvangen voor haar werk op het gebied van gezondheid, onderwijs, milieu, financiële inclusie en bestuur. Zo ontving ze de Princess of Asturias Award for Social Sciences, de A.SK Social Science Award, de Infosys-prijs en de David N. Kershaw Award.

Instituties voor Open Samenlevingen

De Prof. F. de Vries Stichting werkt voor het organiseren van de lezing samen met het strategisch thema Instituties voor Open Samenlevingen (IOS) van de Universiteit Utrecht. De thema's van de Prof. F. de Vries lezing liggen altijd in het hart van IOS-onderzoek.

Begindatum en -tijd
7 november 2019 13:00