10 mei 2016 van 20:00 tot 21:30

Presentatie graphic novel 'Sostiene Pereira' met Marino Magliani en Paolo di Paolo

Graphic novel 'Sostiene Pereira' gebaseerd op het gelijknamige meesterwerk van Antonio Tabucchi (1943-2012)

Marino Magliani (auteur) en Marco D’Aponte (illustrator) maakten de graphic novel Sostiene Pereira (Pereira verklaart), gebaseerd op het gelijknamige meesterwerk van Antonio Tabucchi uit 1994. Op 10 mei vertellen Magliani en Tabucchi-kenner Paolo di Paolo in Utrecht over deze graphic novel. De bijeenkomst wordt georganiseerd in samenwerking met de opleiding Italiaans van de Universiteit Utrecht.

Marino Magliani is schrijver en woonachtig in Nederland.

Paolo Di Paolo (Rome, 1983) is de auteur van verschillende romans, waaronder Dove eravate tutti (2011, winnaar van de Premio Mondello en de Super Premio Vittorini) en Mandami tanta vita (2013, winnaar van de Premio Salerno Libro d’Europa en van de Premio Fiesole Narrativa en shortlisted voor de Premio Strega) en Una storia quasi solo d’amore (2016). Daarnaast publiceerde hij Ogni viaggio è un romanzo (2007), het kinderboek La mucca volante (2014, shortlisted voor de Premio Strega Ragazze e Ragazzi), voor toneel Istruzioni per non morire in pace (2015). Van Antonio Tabucchi bezorgde hij Viaggi e altri viaggi (2010). Zijn werk is in verschillende Europese talen vertaald.

Over Sostiene Pereira

De in 1994 met de Premio Campiello bekroonde roman van Antonio Tabucchi, een van de grootste Italiaanse hedendaagse schrijvers, vormt het uitgangspunt voor een graphic novel die het verhaal vertelt van journalist Pereira, een antiheld bij uitstek. Pereira is een typische middelmatige antiheld, die niet in staat is zich iets voor te stellen buiten zijn rustige leventje, en die geen benul heeft van de uitwerking van het Salazar-regime dat Portugal verstikt aan het einde van de jaren Dertig. De ontmoeting met een jonge idealist heeft een grote impact op Pereira en brengt de gebeurtenissen in een stroomversnelling. Deze brengen onverwachte veranderingen teweeg in zijn gemoed en zorgen ervoor dat de vonk overspringt, dat hij zich bewust wordt van de dramatische situatie en vervolgens uit zijn schulp kruipt en daden pleegt met extreme consequenties.

Begindatum en -tijd
10 mei 2016 20:00