12 september 2019 van 19:00 tot 22:30

Ouderavond - een avond vol wetenschap over ouderschap

Speciaal voor alle alumni met kinderen organiseert het Alumni Office in samenwerking met het onderzoeksthema Dynamics of Youth op donderdag 12 september voor de tweede keer een Ouderavond. Gedurende deze avond gaan Utrechtse onderzoekers in lezingen en workshops graag in gesprek over het ouderschap.

19:00 inloop met koffie en thee

19:30 plenaire lezing door prof. dr. Catrin Finkenauer
De sociale context van Dynamics of Youth: Ouder word je samen
Terwijl we vaak de indruk hebben dat we hetzelfde blijven, veranderen wijzelf, de mensen om ons heen en de wereld waarin we leven. We veranderen niet alleen omdat we ouder worden, maar ook omdat we nieuwe rollen aannemen bijvoorbeeld wanneer we een kind krijgen. In deze opening van de Ouderavond gaat Catrin Finkenauer in op de processen en factoren die een rol spelen bij het in standhouden van relaties gedurende de levensloop. Wat veranderd, wat blijft hetzelfde, en wat kunnen relatie-partners doen om vooral de sterke aspecten van hun relatie in stand te houden en de zwakke aspecten te versterken?

20:15 keuzeprogramma (zie hieronder)

21:30 borrel

22:00 einde

Keuzeprogramma
Na de plenaire opening worden staan er drie onderwerpen op het programma. Je kiest al bij je inschrijving naar welke sessie je wilt gaan.

1. Panel over werkverdeling met prof. dr. Janneke Plantenga, prof. dr. Belle Derks en Wieteke Graven (McKinsey). Hoe kom je nou tot een evenredige verdeling tussen werk en privé? En hoe waarborg je de gelijkwaardigheid in je relatie - en wat is dat eigenlijk?

2. VOL: Interactieve sessie met prof. dr. Esther Kluwer en Larisa Riedijk MSc over wat het ouderschap doet met je relatie. Na een korte lezing ga je in gesprek met elkaar en met de wetenschappers over wat er nodig is voor duurzame partnerrelaties en over de vraag welke rol de overheid hierin zou moeten spelen.

3. Interactieve sessie met prof. dr. Susan Branje, hoogleraar Pedagogische Wetenschappen, over de opvoeding van pubers. De sessie begint met een korte presentatie over de veranderingen die jongeren ondergaan, en de impact daarvan op de ouder-kind relatie. Daarna gaan de deelnemers in discussie over stellingen zoals: Waarom vinden ouders de opvoeding van pubers zo moeilijk? Hoe kun je het beste ruzie maken met pubers? En pamperen we jongeren teveel?

Begindatum en -tijd
12 september 2019 19:00
Einddatum en -tijd
12 september 2019 22:30
Entree
€ 9,50 voor Vrienden van het Utrechts Universiteitsfonds, € 12,50 voor alle anderen.
Dynamics of Youth