Oratie Marcel Verweij: Praktijk in ethiek

tot
Prof. dr. Marcel Verweij. Foto: Ed van Rijswijk
Prof. dr. Marcel Verweij. Foto: Ed van Rijswijk

Sinds 1 april 2023 is prof. dr. Marcel Verweij hoogleraar Wijsgerige ethiek binnen het departement Filosofie & Religiewetenschap van de Universiteit Utrecht. Op donderdag 11 januari houdt hij zijn oratie getiteld ‘Praktijk in ethiek’.

Morele vraagstukken

Zou je het leven van vijf mensen redden, ten koste van één andere persoon? Het ‘trolleyprobleem’ is een bekend voorbeeld van gedachtenexperimenten waarmee morele intuïties kunnen worden getoetst en verhelderd. Verweij laat echter zien dat deze filosofische analyses vaak niet zinvol zijn als je vat wilt krijgen op echte morele vraagstukken.

Volgens Verweij is het voor wijsgerige ethiek vruchtbaarder om daadwerkelijke morele problemen te analyseren. Ethisch filosofen moeten de morele complexiteit van persoonlijke vraagstukken, maatschappelijk beleid en professionele praktijken centraalstellen, betoogt hij.

Dilemma’s in de gezondheidszorg

Zijn overtuigingen licht Verweij toe met voorbeelden over het verdelen van schaarse gezondheidszorg, van nu en tijdens de pandemie. Moeten we extreem dure geneesmiddelen beschikbaar vergoeden via de zorgverzekering? En welke overwegingen staan centraal als er in een crisis te weinig bedden zijn op de intensive care?

Ethiek kan niet zonder morele theorie, zegt Verweij, maar die theorie zal recht moeten doen aan de complexiteit van morele vraagstukken van onze tijd. Zo’n theorie kan traditionele benaderingen zoals het utilisme, rechtenbenaderingen en deugdethiek bij elkaar brengen.

Begindatum en -tijd
Einddatum en -tijd
Locatie
Hybride: online (klik hier) en voor genodigden in het Academiegebouw
Hoogleraar
M. F. Verweij
Leerstoel
Wijsgerige ethiek
Titel oratie
Praktijk in ethiek