4 september 2018 van 16:15 tot 17:15

Oratie Maarten Goos: The Human Side of Bits

Maarten Goos
Prof. dr. Maarten Goos

Op 4 september spreekt Maarten Goos zijn inaugerele rede uit als hoogleraar Economie en Instituties aan de Universiteit Utrecht. Zijn oratie draagt de titel The Human Side of Bits.

Het onderzoek van Maarten Goos richt zich op de economie van de arbeidsmarkt, waaronder polarisatie, technologische vooruitgang en de match tussen de competenties van werkenden en de taken die ze moeten uitvoeren in hun baan. Goos richt zich ook op arbeidsmarktbeleid, ongelijkheid en instituties. Hij maakt deel uit van het kernteam van de onderzoeks "hub" Future of Work van de Universiteit Utrecht, die op zijn beurt deel uitmaakt van het onderzoeksprogramma Institutions for Open Societies.

The Human Side of Bits

Er is recent een paradigmaverschuiving opgetreden in de manier waarop economen nadenken over de impact van digitalisering op de samenleving. Uit de nieuwste bevindingen blijkt dat digitalisering bepaalde taken van werknemers automatiseert, maar ook dat die digitalisering verschillende compenserende effecten heeft op werknemers, bedrijven, markten en hun instellingen die de samenleving ten goede komen.

In het eerste deel van zijn lezing zal Maarten Goos dieper ingaan op deze paradigmaverschuiving en hoe die zich verhoudt tot de fundamentele wetenschappelijke principes van de economie. Het tweede deel van zijn lezing gaat in op hoe deze paradigmaverschuiving deel uitmaakt van een bredere beweging in de economie naar andere wetenschappelijke disciplines. Hij legt ook uit waarom economen in toenemende mate hun rigoureuze wiskundige en statistische gereedschappen kunnen toepassen in succesvolle samenwerking met particuliere en openbare organisaties en met beleidsmakers.

Begindatum en -tijd
4 september 2018 16:15