22 januari 2019 van 20:00 tot 21:30

Opstandig Italië - UGlobe Café over Italiaanse politiek

© iStockphoto.com

Op 22 januari 2019 organiseert het UGlobe Café een avond over de opstandige politiek van Italië. Aan de hand van drie stellingen zullen sprekers de positie van de Italiaanse regering bespreken, waarbij er ook ruimte is voor input vanuit het publiek.

Italië staat bekend om haar rijke geschiedenis, prachtige architectuur en heerlijke eten. De Italiaanse politiek verdient echter vaak niet de schoonheidsprijs. Met politici als Silvio Berlusconi en Matteo Salvini is er never a dull moment in Palazzo Aldobrandini. Dit geldt zeker voor het huidige kabinet.

populistische regering

"Met de benoeming van het nieuwe kabinet bestaat er voor het eerst een onversneden populistische regering in West-Europa", schreef de NOS naar aanleiding van het aantreden van kabinet Comte. Deze regering, bestaande uit Vijfsterrenbeweging en de Lega, komt regelmatig in het nieuws door hun onconventionele aanpak van onderwerpen als de migrantencrisis en de Europese begroting. Hoe gaat de politiek eruit zien met een anti-establishmentpartij en een anti-migratiepartij aan de macht? En is Italië een voorloper als het gaat om de politieke ontwikkelingen in de rest van Europa?

sprekers

Pepijn Corduwener is docent Politieke Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht en schreef samen met Arthur Westestijn het boek "Proeftuin Italie. Hoe het mooiste land van Europa de moderne politiek uitvond".
Maria Urban is hoofddocent Italiaanse taal en cultuur aan de University of Amsterdam / Universiteit van Amsterdam.
Han Dirk Hekking is algemeen verslaggever Europa bij Het Financieele Dagblad.

uglobe café

Het UGlobe Café is een unieke samenwerking tussen studenten vanuit de opleidingen geschiedenis, internationale betrekkingen en conflict studies van de Universiteit Utrecht, en TivoliVredenburg. In een gemeenschappelijke redactie worden onderwerpen vastgesteld die kennis op een toegankelijke manier buiten de muren van de universiteit brengen. Dit UGlobe Café wordt mede mogelijk gemaakt door het Utrecht University Centre for Global Challenges (UGlobe). Het centrum richt zich op mensenrechten, veiligheid, economie en duurzaamheid.

meer informatie

Houd het Facebook-evenement in de gaten voor meer informatie. Aanmelden is niet verplicht, maar kan door je op 'aanwezig' te zetten in het Facebook-evenement.

Begindatum en -tijd
22 januari 2019 20:00