Opening van het Academisch Jaar 2024-2025: Stad van Mens en Recht

tot

De jaarlijkse viering van de Opening van het Academisch Jaar van de Universiteit Utrecht vindt plaats op 2 september 2024.

Livestream

Stad van Mens en Recht

Dit jaar staat de Opening van het Academisch Jaar in het teken van mensenrechten en de betekenis daarvan voor de universiteit en de stad Utrecht. Mensenrechten zijn de grondslag voor een democratie. Daarom is het juist in deze tijd van belang om hier in een goede sfeer en gezamenlijk met de stad bij stil te staan.

Tijdens de viering zal Anton Pijpers zijn openingsspeech houden over mensenrechten: over de rol van de universiteit en over onze samenwerking met de stad Utrecht.

Keynote speaker is de burgemeester van Utrecht, Sharon Dijksma. Zij spreekt over hoe Utrecht, mensenrechtenstad, werkt aan een stad waarin iedereen meetelt.

Hoogleraar Antoine Buyse neemt ons vervolgens mee in de actualiteit van 75 jaar Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Hij is hoogleraar rechten van de mens in multidisciplinair perspectief en directeur van het Studie- en Informatiecentrum Mensenrechten (SIM). Op het scherm en het podium komen studenten, wetenschappers en inwoners aan het woord over Utrecht: Stad van Mens en Recht. Lees meer over dit project op uu.nl/uvrm.

Daarnaast maakt Margot van der Starre de winnaars bekend van de studentenprijzen: de prijs voor de Beste Masterscriptie, de Vliegenthart Scriptieprijs en de prijs Maatschappelijke Impact. De genomineerden worden half juli bekend gemaakt.

Een afsluitende beschouwing zal worden verzorgd door Henk Kummeling.

Begindatum en -tijd
Einddatum en -tijd
Locatie
Domkerk of via livestream: www.uu.nl/oaj2024
Aanmelden

Wil je aanwezig zijn? Meld je dan hier aan. Let op: er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. De viering is ook te volgen via livestream op deze pagina.

Meer informatie
kabinetszaken@uu.nl