Opening van het Academisch Jaar 2023-2024

tot

De jaarlijkse viering van de Opening van het Academisch Jaar van de Universiteit Utrecht vindt plaats op 4 september 2023. 

Livestream

  • 14:50 Opening
  • 29:25 Keynote
  • 42:16 Intermezzo
  • 54:37 Uitreiking studentprijzen
  • 1:11:11 Afsluiting

Uitnodiging

Dit jaar staat de Opening Academisch Jaar in het teken van public engagement en van de heropening van het verbouwde Universiteitsmuseum Utrecht: h├ęt onderzoeksmuseum van Nederland.

Public engagement

Waarom public engagement? Om hun werk goed te kunnen doen, hebben wetenschappers partners nodig. Niet alleen andere wetenschappers, beleidsmakers of bijvoorbeeld bedrijven, maar ook mensen voor wie de waarde van wetenschap niet altijd vanzelfsprekend is. De Universiteit Utrecht hecht dan ook bijzonder aan de betrokkenheid van een breed en divers publiek bij wetenschap en investeert daarom in public engagement. Het Universiteitsmuseum is een van de vele podia waar wetenschap en samenleving elkaar ontmoeten en in dialoog gaan.

Tijdens de viering zal Anton Pijpers zijn openingsspeech houden en ingaan op het thema. Keynote speaker is sociaal psycholoog Madelijn Strick. Zij is onderzoeker op het gebied van public engagement en medeoprichter van het IMPACTLAB. Henk Kummeling zal specifieker ingaan op het Universiteitsmuseum in relatie tot public engagement. Daarnaast maakt Margot van der Starre de winnaars bekend van de Studentenprijzen: de prijs voor de Beste Masterscriptie, de Vliegenthart Scriptieprijs en de prijs Maatschappelijke Impact.

Universiteitsmuseum

Alle gasten zijn uitgenodigd om aansluitend aan de viering in de Domkerk te voet over de Lange Nieuwstraat naar het Universiteitsmuseum te gaan voor de spectaculaire opening van dit vernieuwde onderzoeksmuseum en om als eerste het museum te bezoeken.

Ook de receptie van de Opening Academisch Jaar is dit keer in het museum en in de Oude Hortus.

We hopen je te ontmoeten op 4 september! 

Het College van Bestuur van de Universiteit Utrecht,

Anton Pijpers, voorzitter
Margot van der Starre, vicevoorzitter
Henk Kummeling, rector magnificus
Anneloes Krul, student assessor

Begindatum en -tijd
Einddatum en -tijd
Locatie
Domkerk of via livestream: www.uu.nl/oaj2023
Aanmelden

Wil je aanwezig zijn? Meld je dan hier aan. Let op: er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. De viering is ook te volgen via livestream op deze pagina.

Meer informatie
kabinetszaken@uu.nl