11 december 2014 van 10:30 tot 11:30

Ontwikkeling en celactiviteit van schimmels volgen met niet-lineaire microscopie

Helene Knaus onderzocht de mogelijkheid om niet-lineaire spectrale beeldvormende microscopie (NLSM) te gebruiken om de groei en ontwikkeling van schimmels te bestuderen en hun celactiviteit te volgen. Naast onze consumptie van paddenstoelen uit schimmels, worden schimmels ook steeds meer gebruikt voor de industriële productie van enzymen, medicijnen, en organische zuren zoals citroenzuur. Schimmels kunnen echter ook ziekteverwekkend zijn. Daarom is het van belang om schimmels te kunnen detecteren en hun groei te kunnen volgen.

NLSM is een niet-invasieve methode die gebruikmaakt van autofluorescente moleculen in cellen die middels 2-foton excitatie worden gedetecteerd. Het voordeel van 2-foton excitatie boven 1-foton excitatie is dat dit minder schade geeft aan de cel, omdat excitatie zich beperkt tot het brandpunt van de laser. Daarnaast is het mogelijk dieper in het organisme kijken doordat de verstrooiing van het licht laag is. Knaus gebruikte als modelsystemen de Agaricus bisporus, de champignon, en de Aspergillus niger, die grootschalig door de industrie wordt gebruikt voor de productie van citroenzuur en enzymen.

Uit haar onderzoek blijkt onder meer dat NLSM een geschikte techniek is om de versheid en de houdbaarheid van de champignon te volgen door gebruik te maken van NAD(P)H, FAD en melanine als biomarkers. NAD(P)H, FAD en melanine zijn autofluorescente moleculen die voorkomen in schimmels. NAD(P)H, en flavines zijn betrokken bij het metabolisme. Melanine wordt gevormd als beschermingsreactie op beschadiging en infectie. Hierdoor krijgen de champignons bruine plekken.

Begindatum en -tijd
11 december 2014 10:30
Einddatum en -tijd
11 december 2014 11:30
Promovendus
Helene Knaus
Proefschrift
Nonlinear spectral imaging of fungi
Promotor(es)
Han A. B. WöstenHans C. Gerritsen
Co-promotor(es)
Gerhard A. Blab