1 oktober 2016 van 13:30 tot 15:30

Ontmoet een Middeleeuwer

In navolging van de succesvolle bijeenkomst tijdens het Weekend van de Wetenschap vorig jaar, vertellen tijdens deze sessie in 2016 opnieuw vijf mediëvisten, verbonden aan het Utrecht Centre for Medieval Studies, over hun onderzoek tijdens Ontmoet een Middeleeuwer. Onder anderen dr. Bart Besamusca, dr. Carine van Rhijn en prof. dr. Mariken Teeuwen zullen spreken.

Centraal in de lezingen staat de middeleeuwse mens die, hoewel van ons gescheiden door vele eeuwen, toch in zoveel opzichten op ons lijkt. Van hooggeleerde theologen tot een geletterde goudsmid, middeleeuwers uit allerlei rangen en standen komen weer tot leven door het bestuderen van de – veelal geschreven – bronnen die ze hebben nagelaten.

Utrecht Centre for Medieval Studies

Het Utrechtse onderzoek en onderwijs op het gebied van de Middeleeuwen is gebundeld in het Utrecht Centre for Medieval Studies (UCMS). De mediëvisten maken zich hard voor het belang van hun vak. Veel maatschappelijke discussies richten de blik niet verder terug dan hooguit enkele generaties. Dit denken in korte termijnen leidt tot een beperkt blikveld, een ‘provincialisme van de tijd’. Aandacht voor de middeleeuwse cultuur in al zijn facetten geeft een ander perspectief op de problemen van vandaag: het perspectief van de lange termijn, dat uitnodigt tot een vergelijkende benadering.

Begindatum en -tijd
1 oktober 2016 13:30
Einddatum en -tijd
1 oktober 2016 15:30
Entree
Gratis