24 juni 2017 van 10:30 tot 17:00

Ontdek het Nationaal Militair Museum

NMM - alumni Paul van Vlijmen en Hedwig Saam

Op 24 juni 2017, Nederlandse Veteranendag, nodigen wij alumni van de Universiteit Utrecht uit voor een bijzonder evenement in het Nationaal Militair Museum. UU-alumni Paul van Vlijmen en Hedwig Saam vonden beiden hun weg van een studie Kunstgeschiedenis aan de Drift naar de museumwereld, en dan in het bijzonder defensiemusea. Hedwig Saam is directeur van het Nationaal Militair Museum, Paul van Vlijmen directeur van de overkoepelende Stichting Defensiemusea. In de prachtige setting van dit bijzondere gebouw op het voormalige terrein van vliegbasis Soesterberg, vertellen Saam en van Vlijmen over oorlog, vrede en kunst en delen zij hun visie op de rol en het belang van het museum; niet een plek voor het verheerlijken van het leger, zoals ze dat bij buitenlandse collega’s nog wel eens tegenkomen, maar juist één die dilemma’s laat zien en uitnodigt tot kritisch nadenken. 

Als je hier bent geweest, moet je voelen dat vrede iets heel kwetsbaars is, en dat het absoluut niet vanzelfsprekend is
Hedwig Saam

Na een gezamenlijke lunch (inbegrepen in de prijs) is het museum vrij te bezoeken, inclusief de tentoonstelling ‘Genghis Khan, wereldveroveraar te paard’. Aan de hand van zeer gevarieerde eigentijdse bronnen, digitale media en een aantal van de meest zeldzame voorwerpen uit de musea in Binnen-Mongolië wordt het verhaal van de Mongolen uiteengezet zoals het nooit eerder is verteld. Het gouden zadel is één van de 200 schatten uit het Inner Mongolia Museum (Hohhot, China). Het is voor het eerst dat de kunstschatten in deze omvang voor publiek buiten China toegankelijk zijn. De tentoonstelling geeft de bezoeker inzicht in de manier waarop het Mongoolse rijk is ontstaan en hoe Genghis dat met zijn krijgsmacht en militaire innovaties heeft bereikt.

Het programma:

  • 10:30 uur     Inloop en ontvangst
  • 11:00 uur     Welkom door Utrechts Universiteitsfonds
  • 11:10 uur     Paul van Vlijmen en Hedwig Saam vertellen: het museum, oorlog en vrede én hun persoonlijke verhaal
  • 12:00 uur     Lunch en aansluitend bezoek museum op eigen gelegenheid, inclusief tentoonstelling ‘Genghis Khan, wereldveroveraar te paard’
  • 17:00 uur     Sluitingstijd museum

Begindatum en -tijd
24 juni 2017 10:30
Einddatum en -tijd
24 juni 2017 17:00
Entree
€15,- voor Vrienden van het Universiteitsfonds, €20,- voor anderen. Kinderen t/m 12 jaar gratis toegang.