Van 14 april 2018 09:00 tot 27 mei 2018 17:00

Voorlichting en cursussen Infectieuze Bovine Rhinotracheïtis (IBR) en Bovine Virus Diarree (BVD)

In januari 2018 is er een wettelijke verplichting gekomen voor de aanpak van IBR en daarnaast willen de zuivelondernemingen via de leveringsvoorwaarden komen tot de bestrijding van BVD. Het is daarom regelmatig onderwerp van gesprek: hoe kan een veehouder zich daar het best op voorbereiden? Wat zijn de voor- en nadelen van vaccinaties en hoe groot zijn de risico’s als er niet gevaccineerd wordt? Zijn er andere maatregelen mogelijk? Wat is er bekend over de IBR-bestrijding? Het komt allemaal aan bod in deze twee cursussen! Daarnaast is er een voorlichtingsmodule.

Voor zij-instromende geborgde rundveedierenartsen en studenten in de masterfase die als geborgde rundveedierenarts willen gaan werken:

Voorlichting Landelijke Aanpak IBR en BVD (verplicht voor geborgde rundveedierenartsen) 14 t/m 22 april 2018

Voor dierenartsen:

Cursus Bovine Virus Diarree (BVD) 28 april t/m 13 mei 2018
Cursus Infectieuze Bovine Rhinotracheïtis (IBR) 12 mei t/m 27 mei 2018

Voorlichting

In de aanloop naar de verplichte aanpak van IBR en BVD zijn er op diverse plaatsen in het land voorlichtingsbijeenkomsten voor dierenartsen georganiseerd over deze infectieziekten. Studenten en dierenartsen die niet in de gelegenheid zijn geweest om aanwezig te zijn bij de voorlichtingsbijeenkomsten, kunnen kosteloos deelnemen aan de speciale online voorlichtingsmodule die in april 2018 en daarna nog enkele malen wordt georganiseerd. U voldoet daarmee aan de criteria van de Geborgde Rundveedierenarts.

Cursussen

Heeft u behoefte aan onafhankelijke kennis rondom IBR en BVD, neem dan deel aan één van de twee online modules op dit gebied. De inhoudelijke cursussen bestaan uit twee weken. In de eerste week van de cursus wordt de achtergrond van de infectieziekte behandeld, zoals de eigenschappen van het virus, de pathogenese, de epidemiologie, de beschikbare testmethodes en de preventieve maatregelen. In de tweede week komt een aantal casussen aan de orde. De online cursussen worden aangeboden via het leerplatform van de Universiteit Utrecht. Hierbij studeert u in interactieve en kleinschalige online klassen en wordt u begeleid door een e-moderator of een inhoudsdeskundige docent van de cursus. Tijdens de cursus worden verschillende werkvormen gebruikt en zult u interactief contact hebben met mede-cursisten.
De cursussen zullen twee tot drie keer per jaar georganiseerd worden.

Tijdsbesteding

De voorlichtingsmodule en de cursussen beginnen en eindigen op een vast moment en hebben allemaal een gemiddelde studielast van ongeveer 2,5 uur per week. Binnen de week heeft u zelf de vrijheid om te studeren wanneer het u uitkomt. Er zijn geen vaste momenten waarop u online moet zijn.

Voordelen

• U heeft geen reistijd, waardoor u uw tijd efficiënt kunt besteden
  • U kunt de cursus volgen op een voor u gewenst moment
  • U volgt de cursus altijd in kleine groepen, waarbij veel (online) interactie mogelijk is

Met medewerking van:

Kosten en inschrijving

Deelname aan de voorlichtingsmodule is gratis.

De kosten van de inhoudelijke cursussen zijn € 175 per cursus; wanneer u beide cursussen volgt, betaalt u samen € 300.

Dierenartsen die werken in een Extern Onderwijs praktijk betalen € 150 voor een losse cursus en € 250 bij deelname aan beide cursussen. Alle genoemde bedragen zijn excl BTW.

U kunt zich inschrijven door een mail te sturen aan:

Secretariaat-DGL@uu.nl

Vermeld in de mail duidelijk uw naam- en volledige adresgegevens,  uw UDN nummer en uiteraard waarvoor u zich wilt opgeven: de gratis voorlichtingscursus of één danwel beide betaalde inhoudelijke cursussen.

‘Het grote voordeel vind ik dat je aan de cursus verder kunt werken als je een gaatje vrij hebt. De online discussie en de snelle feedback van de begeleiders zorgen ervoor dat je dezelfde voordelen hebt als bij een live cursus. Het leukst vind ik dat je aan de slag moet met een test of casus. Wat mij betreft voor herhaling vatbaar!’
Cursist Bovine Virus Diarree (BVD)
Begindatum en -tijd
14 april 2018 09:00