23 juni 2019 van 13:45 tot 16:30

NOG EEN PAAR EXTRA KAARTEN Plastic soep onder de loep

Middag met minicolleges en proefjes voor kinderen (groep 5 t/m 8) en ouders, in de Social Impact Factory in Utrecht (tegenover de walvis).

Misschien ben je er al meerdere malen langs gelopen: de enorme plastic walvis die sinds begin dit jaar in de singel bij TivoliVredenburg ligt. Bestaande uit jerrycans, emmers, wasmanden en ander afgedankt plastic, roept deze heuse Skyscraper allerlei vragen op over plastic afval. Hoe komt er zoveel plastic in de oceanen terecht? En over hoeveel plastic hebben we het eigenlijk? Waar komt het allemaal vandaan en, misschien nog wel belangrijker, wie ruimt het op?

Skyscraper walvis, foto: Robert Oosterbroek
Foto Robert Oosterbroek

Op zondag 23 juni gaan Utrechtse wetenschappers en een team van het Universiteitsmuseum met je kinderen aan slag om antwoorden op deze en nog veel meer vragen te vinden. We gaan het hebben over de problematiek van plastic soep en zullen de kinderen ook uitdagen om mee te denken over oplossingen en alternatieven. Leuk en leerzaam voor je kind – en stiekem ook voor jezelf!

PROGRAMMA

Kom vanaf 13.45 uur naar de Social Impact Factory voor een spetterend programma!

14.00-14.30 uur Kindercollege van Miriam Sterl - Wat is plastic soep?
Wat is de plastic soep eigenlijk? Hoe komt al dat plastic in de oceaan terecht, en wat gebeurt er vervolgens mee? Waarom vinden we Nederlands plastic helemaal op de Noordpool? En welke mysteries over plastic soep proberen wetenschappers op te lossen?
14.40-15.10 uur Kindercollege van Alex Oude Elferink - Regels tegen plastic soep
Hoe voorkom je dat plastic in de oceaan terechtkomt of hoe zorg je voor dat het er weer uit wordt gehaald? Wie moet de zee opruimen? En welke regels zouden daarvoor nodig zijn en hoe stel je die dan op?
15.20-15.50 uur Kinderocllege van Pauline Krijgsheld - De wereld beschimmelt, hoera!
Schimmels zijn vies. Wie lust er nou een beschimmelde boterham? Toch zijn schimmels ook erg nuttig. Ze ruimen dode dingen in de natuur op, je kunt ze eten (denk aan champignons en paddenstoelen) én we kunnen er nu ook een soort plastic van maken die niet achterblijft in de natuur. Superhandig dus!

En ook
14.00-16.00 uur Kijken en voor zelf doen

Proefjes doen over microplastic met het Universiteitsmuseum en het Waterschap HDSR, bladeren door oude zeekaarten uit de Universiteitsbibliotheek, Renewi recyclewagens knutselen, een quiz maken over alles wat er vandaag geleerd kan worden én zien hoe 3d-printers van plastic afval weer mooie nieuwe dingen maken.
16.00 uur Prijsuitreiking kleurwedstrijd
16.10 uur Optreden Telekids Musicalschool KidsCrew

Zing mee met de KidsCrew. Bekijk hieronder het Plastic Soep lied alvast.

Het programma is gemaakt voor kinderen van groep 5 t/m groep 8.

Begindatum en -tijd
23 juni 2019 13:45