Netwerk interdisciplinair onderzoek naar politiewerk en toezicht

Startbijeenkomst van het

tot

Ben je gefascineerd door kwesties die te maken hebben met Policing, en ben je geïnteresseerd in het ontmoeten van andere UU-wetenschappers aan de andere kant van de universiteit die zich ook met deze thema's bezighouden? Dan nodigen we je van harte uit voor de netwerklancering van de Interdisciplinaire Policing Studies op donderdag 28 september 2023, van 13:00 tot 17:00 uur.

Politiewerk is een functie van de samenleving die bijdraagt aan een bepaalde sociale orde, uitgevoerd door verschillende instanties en agenten. De politie is zeker de meest bekende van de publieke actoren die politiefuncties uitvoeren, maar ze is niet de enige. Dit gloednieuwe netwerk van Interdisciplinaire Politiestudies, dat deel uitmaakt van het Contesting Governance Platform, trapt af met een interactieve netwerklancering. Tijdens deze middag zal bestaand UU-onderzoek naar politieonderzoek over verschillende disciplines heen worden getoond. Bovendien worden verschillende wetenschappers van andere netwerken aan andere universiteiten en organisaties uitgenodigd om te discussiëren over de rol van de academische wereld policing studies.

Programma

13:00-13:15:     Binnenloop

13:15- 13:30:    Introductie en welkom (Luuk Slooter)

13:30-14:45:     Panel 1: Policing Research at Utrecht University (moderator: Hayal Akarsu)

  • Spreker 1: Transformative Policing, Tessa Diphoorn
  • Spreker 2: Algorithmization in the Police (ALGOPOL project), Albert Meijer
  • Spreker 3: Legislation on Policing, Joep Lindeman
  • Spreker 4: Attitudes towards the Police, Amy Nivette

Pauze

15:00-16:15      Panel 2: Doing Research into Policing (moderator: Veronika Nagy)

  • Spreker 1: Andrea Donker, HU
  • Spreker 2: Teun Meurs, Politieacademie
  • Spreker 3: Ronald van Steden, VU/NSCR
  • Spreker 4: Jasper de Paepe, Leiden University

16:15-16:30      Afsluitende discussie (Rianne Dekker)

16:30                Borrel

*De voertaal op dit evenement is Engels 

Over het 'Network for Interdisciplinary Policing Studies' NIPS

Het NIPS richt zich op vragen over politiewerk in de breedste zin van het woord en stimuleert de dialoog tussen disciplines. We hanteren een meervoudige en geglobaliseerde benadering van politiewerk om hedendaagse kwesties van politie(wan)gedrag, veiligheid en beveiliging te begrijpen, en putten uit verschillende onderzoeksdisciplines. We zijn ook geïnteresseerd in de manier waarop politieactoren besturen en bestuurd worden, de rol van (nieuwe) technologieën en AI, en hoe dit vorm geeft aan urgente vragen met betrekking tot transparantie, legitimiteit en verantwoording.

Ons onderzoek is theoriegedreven, heeft een maatschappelijke relevantie en biedt onder andere kritische benaderingen van politieprocessen en meer toegepaste onderzoeksprojecten gericht op beleidsontwikkeling en/of hervorming. Geografisch gezien hanteren we een wereldwijde aanpak en bestuderen we politiewerk in Nederland, België, Frankrijk, Turkije, Kenia, de VS en Zuid-Afrika. Als interdisciplinair netwerk van onderzoekers putten en dragen we bij aan inzichten uit vier verschillende faculteiten van de Universiteit Utrecht: Maatschappij- en Gedragswetenschappen; Geesteswetenschappen; Recht, Economie en Bestuur; en Wetenschap.

Begindatum en -tijd
Einddatum en -tijd
Locatie
Theatherzaal - Muntstraat 2 A/Kromme Nieuwegracht 20-22
Entree
Free
Aanmelden

Registreer via deze link