Neerlandistiekdagen 2023

Van tot
Delfts blauwe tegeltjes © iStockphoto.com/vanbeets
© iStockphoto.com/vanbeets

Op 14 en 15 april wordt in Utrecht de derde editie van de Neerlandistiekdagen georganiseerd. De eerste dag ben je welkom aan de Universiteit Utrecht voor een dag vol discussies en vergaderingen van academische neerlandici. De tweede dag is de publieksdag bij het Utrechtse St-Gregorius College.

Neerlandici verzamelen!

Op vrijdag 14 april is iedereen welkom die ooit  Nederlands studeerde, nu werkzaam is in de Neerlandistiek aan een hogeschool of universiteit, of Nederlands geeft in het basis- of voortgezet onderwijs.

Programma publieksdag

Op de publieksdag zijn alle geïnteresseerden welkom. Er is bijvoorbeeld gelegenheid van docenten Nederlands te horen hoe zij op dit moment met het vernieuwingen in het schoolvak Nederlands omgaan, en hoe hun leerlingen daarop reageren.

Ook zijn er twee centrale lezingen. Hoogleraar Nederlandse letterkunde Geert Buelens geeft een lezing over de manier waarop de fossiele industrie verweven zit met zoveel dagelijkse activiteiten en producten die er in Nederland omgaan. En literatuurwetenschapper en schrijver Emy Koopman bespreekt hoe het is te schrijven als je als literatuurwetenschapper zelf onderzoek hebt gedaan naar effecten van literaire teksten op lezers.

Net voor de lunch is er de uitreiking van de Wassenbergh Penning, de live opname van een podcast over diversiteit in de Neerlandistiek. 

‘s Middags kun je door studenten Nederlands rondgeleid worden langs straatpoëzie in Utrecht, zelf protestliederen leren schrijven, poëzievoordrachten bijwonen en zelf onderwijsmaterialen maken voor het voortgezet lees- en schrijfonderwijs, of meedenken over de toekomst van literatuuronderzoek. En nog veel meer!