17 november 2017 van 16:30 tot 18:00

Seksuele revolutie of trial by media? Wetenschappers over #MeToo

#MeToo Pop-up College in TivoliVredenburg

#MeToo: de beweging die de wereld nu al weken in z’n greep houdt. Nieuwe onthullingen van machtsmisbruik en seksueel overschrijdend gedrag blijven de voorpagina’s halen; de hashtag  is op Twitter is al bijna twee miljoen keer gebruikt.

De #MeToo beweging haalt opgelucht adem: eindelijk lijken machtsmisbruik en seksuele intimidatie op grote schaal bespreekbaar te worden. Niet alleen op (sociale) mediakanalen, maar ook in het Europees Parlement heeft #MeToo gezorgd voor veel discussie en onthullingen.

Seksuele revolutie? Trial by Media?

Maar over wat er nu precies gaande is, en hoe de toekomst eruit zal zien, verschillen de meningen sterk. NRC heeft het over een seksuele revolutie, terwijl opiniemakers in de Volkskrant over een Trial by Media spreken. De kwestie roept veel vragen en onbehagen op, maar de vraag die het hardst lijkt te klinken is: hoe nu verder? Tijd voor duiding door de wetenschap.

#metoo Pop-up college

Debateer mee in TivoliVredenburg

Universiteit Utrecht houdt samen met TivoliVredenburg een pop-upcollege met debat waarin Utrechtse wetenschappers uit verschillende disciplines in gesprek gaan over het verleden, heden en de toekomst van de #MeToo beweging. Wat hebben de eerdere bewegingen op social media ons geleerd? Hoe kunnen we de rol van de man hier het best in duiden? Wat kunnen we zelf doen om misbruik in te perken?

Sprekers

De volgende wetenschappers doen mee aan het pop-up college:

  • Rosemarie Buikema, hoogleraar Genderstudies (UU)
  • Denise de Ridder, hoogleraar Sociale, Gezondheids- & Organisatiepsychologie (UU)
  • Nancy Jouwe, onderzoeker bij de Universiteit voor Humanistiek, gespecialiseerd in (post)koloniale geschiedenis en gender.
  • Eva Midden, universitair docent Genderstudies (UU)
  • Alexandra Timmer, universitair docent Internationaal en Europees Recht (UU)

De moderatie is in handen van schrijfster en cabaretier Anke Laterveer

Hoe nu verder?

De deelnemende wetenschappers zullen vanuit hun eigen discipline duiding geven aan #MeToo en zo perspectieven te bieden op de terugkerende vraag: hoe nu verder? Daarnaast is er gelegenheid voor vragen en debat.

Let op: er zijn geen gratis kaarten meer beschikbaar. Wil je op de reservelijst? Stuur dan een mail naar kennis@tivolivredenburg.nl. Mogelijk komen er extra plaatsen beschikbaar.

Begindatum en -tijd
17 november 2017 16:30
Einddatum en -tijd
17 november 2017 18:00
Entree
Gratis, capaciteit is beperkt