25 maart 2020 van 19:00 tot 22:30

Met alumni naar de solofinale van het Liszt Concours

Op 25 maart vindt de solo finale van het Liszt Concours plaats. Drie jonge zeer talentvolle pianisten laten op deze avond zien en horen hoe zij Franz Liszt interpreteren. Speciaal voor alumni van de Universiteit Utrecht wordt er voorafgaand aan deze finale een lezing gegeven door hoogleraar Emile Wennekes over hoe het werk van Liszt zich door de jaren heen heeft gemanifesteerd.

Lezing: Remediating Liszt:  de componist en zijn muziek als schermmediale inspiratiebron
Muziek manifesteert zich tegenwoordig, linksom of rechtsom, als ‘gemediatiseerd’. Zij wordt gecommuniceerd via partituren, beelden, geluidsopnamen etc. Dit heeft een evidente invloed gehad op zowel de uitvoeringspraktijk, als op de wijze waarop wij luisteren. Liszt bevindt zich zodoende, evenals zijn schoonzoon Richard Wagner, postuum in een dicht netwerk van gemeditiaseerde formats.

Zijn persoon en zijn muziek hebben zich voorbeeldig staande gehouden te midden van alle technologische, gemediatiseerde ontwikkelingen van de afgelopen eeuw. Sterker: ‘Liszt’ is steevast een inspiratiebron voor latere creaties gebleken, een lichtend baken voor ‘productieve receptie’. In speelfilms, cartoons en games is zijn muziek even hartstochtelijk bewerkt als dat Liszt zelf muziek van anderen, letterlijk, naar zijn hand zette.

Ter gelegenheid van het Liszt Concours zal prof. dr. Emile Wennekes de mediale doorwerking van Liszt aan de hand van verschillende voorbeelden bespreken. Hij maakt gebruikt van een taxonomie die eerder werd geformuleerd met Wagner als case study.

Prof.dr. Emile Wennekes is sinds 2000 hoogleraar Muziekwetenschap: Muziek en Media.

19.00 uur Start lezing
20.00 uur Aanvang concert
22.30 uur Verwacht einde

Het Liszt Concours
Het Liszt Concours Utrecht presenteert, ontwikkelt en promoot pianotalenten van over de gehele wereld. Zodoende is het een van de belangrijkste springplanken geworden naar de internationale professionele klassieke muziekscene voor jonge musici. Het startpunt is het driejaarlijkse internationale Liszt Concours, gehouden in TivoliVredenburg, Utrecht. Sinds de oprichting in 1986 heeft het concours een reputatie opgebouwd als één van ‘s-werelds meest prestigieuze pianoconcoursen. De huidige directeur van het Liszt Concours is alumnus Rob Hilberink.

Begindatum en -tijd
25 maart 2020 19:00
Einddatum en -tijd
25 maart 2020 22:30
Entree
€ 15,00 voor Vrienden van het Utrechts Universiteitsfonds, € 17,50 voor anderen.