Medewerkerssymposium Studentenwelzijn
Je bent het vast al eens tegengekomen; een student die merkbaar niet lekker in diens vel zit. Misschien komt de student niet goed mee met de groep, ontbreekt motivatie of lijkt er sprake te zijn van veel stress. Wellicht is de student zelf naar je toegekomen voor hulp, of zou je in gesprek willen gaan met de student. Maar hoe?
Op 15 april komen dit soort vragen aan bod tijdens het Medewerkerssymposium Studentenwelzijn. We zullen kennis uitwisselen en praktische tools aanreiken voor studentbegeleiders, docenten en andere collega’s die contact hebben met studenten. Ook zijn medewerkers welkom die geïnteresseerd zijn in het onderwerp of hierbij betrokken zijn op een andere manier.
Middels verschillende inspirerende sprekers en relevante workshops gaan we het gesprek aan met elkaar en met studenten. Want studentenwelzijn gaat ons allemaal aan. Als medewerkers kunnen we er een positieve bijdrage aan leveren – alleen al door een goed voorbeeld te (kunnen) geven aan de volgende generatie die we binnen onze instelling opleiden. Ook is er tijdens deze dag aandacht voor jouw welzijn, want hoe gaat het eigenlijk met jou als medewerker?
Vragen over het vitaliteitsaanbod voor medewerkers, over de komende workshops en bijeenkomsten, of wil je weten wat je zelf kunt doen? Stap naar het UU Vitality team toe. Er zullen Vitality ambassadeurs aanwezig zijn op het symposium.
De voertaal van de plenaire gedeeltes is Nederlands en er is een optie voor Engelse vertolking, tijdens de workshop rondes zijn er Engelstalige opties.
Het is ook mogelijk om slechts een deel van het programma te volgen.
Programma
09:45 Welkom en inloop
10:15 Opening door Prof. dr. Henk Kummeling, rector magnificus
10:30 Key-note Prof. dr. Floortje Schepers
11:00 Key-note Prof. dr. Gonneke Stevens
11:15 Panelgesprek: het verhaal achter de cijfers, en wat nu?
12:00 Pauze inclusief lunch
13:00 Workshopronde 1 (meer informatie hieronder)
14:00 Pauze
14:15 Workshopronde 2 (meer informatie hieronder)
15:30 Plenaire afsluiting met Strijkplank Poëzie
16:00 (Alcoholvrije) borrel & napraten
Keynote Floortje Scheepers: een ideaalbeeld en hoe daar te komen
Prof. dr. Floortje Scheepers is hoogleraar Innovatie in de GGZ en hoofd van de medische, onderwijs- en onderzoeksafdeling psychiatrie in het UMC Utrecht. Ze zal de eerste keynote van de dag verzorgen waarin ze zal pleiten voor een verschuiving van focus. Weg van het labelen van psychische aandoeningen, waar het menselijk gedrag veel te complex voor zou zijn, en naar een meer holistische benadering van de student als een compleet individu. Floortje onderstreept het belang van alternatieve bronnen van herstel zoals sociale contacten en peer support, naast traditionele behandelingen. Ze zal ons meenemen in haar ideaalbeeld, wat bestaat uit een uitgebreid netwerk van ondersteuningsopties die goed met elkaar samenwerken.
Keynote Gonneke Stevens: de mentale gezondheid van onze (toekomstige) studenten
In de tweede keynote van de ochtend zal Prof. dr. Gonneke Stevens ingaan op de meest recente cijfers van het Health Behavior in School-aged Children (HBSC) en ‘Jong na corona’ onderzoek. Deze cijfers, gericht op leerlingen in het voortgezet onderwijs, bieden waardevolle inzichten in de mentale gezondheid van onze toekomstige generatie studenten. Ook zal ze enkele resultaten vanuit de landelijke monitor studentenwelzijn onder studenten in het wetenschappelijk onderwijs bespreken. Met de cijfers kan ze een vertaalslag maken naar de maatschappelijk context, want wat betekenen ze nu precies? En wat kunnen we doen?
Daarmee leidt Gonneke vervolgens meteen het panelgesprek in tussen haarzelf, (ervaringsdeskundige) studenten, studentbegeleiders en het Trimbos-instituut voor mentale gezondheid.
Panelgesprek: het verhaal achter de cijfers, en wat nu?
We sluiten de ochtend af met het panelgesprek, waarin we de verschillende kwesties rondom jongerenwelzijn induiken en deze vertalen naar de bredere maatschappelijke context. Onze diverse panelleden zullen in gesprek gaan over de realiteit achter de cijfers, de impact van het gesprek rondom welzijn, en de cruciale rol die verschillende actoren, van studenten en docenten tot de samenleving als geheel, kunnen spelen. We zullen verkennen wat er misgaat, welke verbeteringen mogelijk zijn en welke best practices er bestaan om het welzijn van studenten te bevorderen – waarin het medewerkerswelzijn niet mag worden vergeten. Tijdens het panelgesprek is er ook ruimte voor vragen vanuit het publiek. Stel ze vooral, laten we samen in gesprek gaan.
Workshop ronde 1 | 13:00 – 14:00
Workshop ronde 2 | 14:15 - 15:15
Aanvullende workshops (later in de week)
Door de beperkte tijd die we op de dag zelf hebben willen we je wijzen op enkele aanvullende workshops later in de week. Zie de opties met meer informatie en de inschrijflink hieronder.
16 april 13:00 - 17:00 (lunch vanaf 12:30) | Mentale klachten signaleren en bespreekbaar maken
16 april 14:00 - 17:00 | Training voor docenten: kennismaken met Transactionele Analyse
17 april 09:30 - 13:00 (inclusief lunch) | Energiemanagement
17 april 13:30 - 16:00 (lunch vanaf 13:00 | Skills voor uitdagende gesprekken
18 april 10:00 - 12:00 | Van stress naar succes
18 april 14:00 - 16:00 | Masterclass voor leidinggevenden: stress(signalen) herkennen en in gesprek gaan met je team
- Begindatum en -tijd
- -
- Einddatum en -tijd
- -
- Locatie
- Zalen van Zeven, Boothstraat 7, Utrecht
- Entree
- Gratis
- Aanmelden