Maand van de Geschiedenis 2022

Van tot
Foto van een militair in overstroomd gebied, een vrouw op zijn rug dragend. © Fotoarchief Frits Gerritsen
© Fotoarchief Frits Gerritsen

Oktober is de Maand van de Geschiedenis. Onder het motto ‘Ontdek gisteren, begrijp vandaag’ en met ‘Wat een ramp!’ als thema worden in het hele land verschillende activiteiten georganiseerd. Natuurlijk mogen de onderzoekers van de Faculteit Geesteswetenschappen niet ontbreken. Faculteitshoogleraar History of International Relations & Global Governance Beatrice de Graaf had dit jaar de eer om het essay van de Maand van de Geschiedenis te schrijven. Ze is dan ook te gast bij verschillende evenementen.

8 oktober: Nacht van de Utrechtse Geschiedenis

In haar essay ‘Crisis!’ onderzoekt Beatrice de Graaf de rol van de Nederlandse overheid als crisisbeheerser door de jaren heen. Tijdens de Nacht van de Utrechtse Geschiedenis draagt ze haar essay voor in de Bieb Neude en legt ze de link met de Utrechtse stadsgeschiedenis.

Als partner van de Nacht van de Utrechtse Geschiedenis is onze universiteit natuurlijk ook vertegenwoordigd. In het Academiegebouw zijn zes flitspresentaties te bezoeken. Zo vertelt rijksarchivaris Kaj van Vliet (Utrechts Archief) alles over de Unie van Utrecht en neemt Bert Poortman (Utrechtse Stichting voor Industrieel Erfgoed) je mee naar het bedrijvige Utrecht van de jaren zeventig.

Meer over de Nacht van de Utrechtse Geschiedenis (8 oktober)

11 oktober: theatercollege ‘Geschiedenis: eerste hulp bij ongelukken’

Een paar dagen later kun je Beatrice de Graaf nog een keer zien. Dit keer staat De Graaf in TivoliVredenburg met een theatercollege. In een avontuurlijke tocht langs grote crises, van Napoleon tot nu, laat ze zien hoe onbekende geschiedenissen ons kunnen inspireren tot grootse daden en geloof in de toekomst. Zo ontdek je hoe eerdere samenlevingen grote problemen overwonnen en zien we dat juist in tijden waarin alles redeloos, radeloos en reddeloos lijkt, nieuwe ideeën en baanbrekende innovaties ontstaan.

Meer over het theatercollege van Beatrice de Graaf (11 oktober)

28 oktober: symposium ‘1672, een rampzalig jaar voor Utrecht en de Dom’

In de Domkerk kun je een symposium bezoeken over het Rampjaar 1672. De eerste twee sprekers zijn hoogleraar Economische en sociale geschiedenis Maarten Prak en hoogleraar Vroegmoderne Nederlandse letterkunde Els Stronks. Zij bieden context bij het jaar dat we ‘het Rampjaar’ zijn gaan noemen en bespreken hoe we vandaag de dag tegen de helden van toen aankijken.

Meer over het symposium van Maarten Prak en Els Stronks (28 oktober)

29 oktober: Nacht van de Geschiedenis

Ook bij de Nacht van de Geschiedenis in Amsterdam is Beatrice de Graaf te vinden. Het programma is gevormd rond de huidige Europese crises, die voor een groot deel zijn veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne. De Graaf is deze avond keynotespeaker en draagt haar essay voor, waarin ze de rol van de Nederlandse overheid in vroegere crisistijden bespreekt.

Deze zelfde avond vinden er panelgesprekken plaats rond het thema ‘Grenzen aan de groei’, vernoemd naar het rapport dat vijftig jaar geleden al waarschuwde voor een klimaatcrisis. Over dit rapport publiceerde hoogleraar Moderne Nederlandse letterkunde Geert Buelens eerder dit jaar het boek ‘Wat we toen al wisten’ en hij is te gast. Buelens gaat met Chihiro Geuzebroek in gesprek (Stichting Aralez) over klimaatactivisme en milieubewustzijn.

Meer over de Nacht van de Geschiedenis (29 oktober)
Begindatum en -tijd
Einddatum en -tijd