5 juni 2019 van 19:30 tot 21:30

Lezingen- en discussieavond Utrecht Religie Forum: Haat en woede in onze maatschappij

© iStockphoto.com

Op woensdag 5 juni organiseren het Utrecht Religie Forum en Denken in De Driehoek een lezingen- en discussieavond over 'Haat en woede'. Te gast zijn dr. Lucien van Liere (Religiewetenschap) en dr. Joas Wagemakers (Religiewetenschap). Zij gaan in op de relatie tussen haat, woede, geweld en religie. De avond wordt begeleid door dr. Nella van den Brandt (Religiewetenschap).

Verontwaardigd zijn we allemaal wel eens. Soms heeft dat louter betrekking op onszelf als individu, maar soms ook zijn we boos vanwege zoveel onrecht en ongelijkheid in de wereld. Is er zoiets als gerechtvaardigde woede? Wanneer slaat woede om naar haat? Hoe hangen woede en haat samen met geweld, en wat heeft dat (soms) te maken met religie? Het belooft een enerverende avond te worden met twee deskundige sprekers en voldoende ruimte voor het publiek om actief deel te nemen aan het gesprek.

sprekers

Dr. Lucien van Liere

Dr. Lucien van Liere is religiewetenschapper en filosoof en werkt als universitair hoofddocent aan de Universiteit Utrecht. Hij doet onderzoek naar religie, geweld en identiteitsvorming.

Dr. Joas Wagemaker

Dr. Joas Wagemakers is islamoloog en als universitair hoofddocent werkzaam aan de Universiteit Utrecht. Zijn onderzoek richt zich voornamelijk op islamisme in het Midden-Oosten, waarover hij veelvuldig heeft gepubliceerd.

Utrecht religie forum

Het Utrecht Religie Forum (URF) is onderdeel van het departement Filosofie en Religiewetenschap van de Universiteit Utrecht. Het werd in 2016 opgericht om de kennis die aanwezig is binnen de vakgroepen Religiewetenschappen en Islam en Arabisch (Universiteit Utrecht) te delen met een breed publiek. Het streven is om tegemoet te komen aan de maatschappelijke vraag naar meer diepgang en achtergrond in actuele discussies die spelen omtrent religie in onze samenleving. Het URF organiseert daarom regelmatig lezingen, debatavonden en boekpresentaties.

denken in de driehoek

Denken in de Driehoek is een serie publiekslezingen met open discussie. Jaarlijks organiseert de bijzondere leerstoel oude katholieke kerkstructuren (Universiteit Utrecht) deze serie samen met de oud-katholieke Gertrudiskathedraal in de Utrechtse binnenstad. De onderwerpen liggen op het snijvlak van religie, cultuur en maatschappij.

Begindatum en -tijd
5 juni 2019 19:30