22 juli 2019 van 14:00 tot 15:00

Lezing: Strenger in de leer. De Biblebelt aangesnoerd

© iStockphoto.com

Op 22 augustus vindt de lezing Strenger in de leer. De Biblebelt aangesnoerd plaats in het Museum Catharijneconvent. Prof. dr. Paul Schnabel (Economische en sociale geschiedenis) zal vertellen over het paradox dat juist in een sterk geseculariseerd land als Nederland de christelijke geloofsbeleving eerder strenger dan rekkelijker lijkt te worden.

In amper een halve eeuw is Nederland van een zeer gelovig een seculier land geworden. Onder de autochtone Nederlanders is er godsdienstig gezien één grote uitzondering: het orthodoxe protestantisme, zoals dat wordt beleefd in vooral de Biblebelt.

Geografische concentratie

Maatschappelijke kracht en invloed wordt ondanks het relatief kleine aandeel in de bevolking ontleend aan goede organisatie in de politiek, de media en het maatschappelijk middenveld, maar ook door een zekere mate van geografische concentratie. Wat maakt het orthodoxe protestantisme nu zo sterk en hoe weet het ook de jongste generaties aan zich te binden? Wat doet de orthodoxe protestant onderscheiden van zijn land-en leeftijdgenoten? Wat is het perspectief voor de toekomst?

Prof. dr. Paul Schnabel

Over de spreker

Paul Schnabel is emeritus universiteitshoogleraar van de Universiteit Utrecht en was tot 2013 directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Hij promoveerde in 1982 op het proefschrift Tussen stigma en charisma. Nieuwe religieuze bewegingen en geestelijke volksgezondheid, waarin ook veel aandacht voor de opkomst van christelijke jongerenbewegingen.

Bij ons in de Biblebelt

De lezing is onderdeel van de tentoonstelling Bij ons in de Biblebelt, die van 7 juli tot 22 september te zien is in het Museum Catharijneconvent.

Begindatum en -tijd
22 juli 2019 14:00
Einddatum en -tijd
22 juli 2019 15:00