Lezing Robert Menasse: Die Erweiterung (onderdeel van de Conferentie Interculturele Germanistiek)

tot
Persoon fietst langs een dijk en windmolens. Foto: © iStockphoto.com/double_p
© iStockphoto.com/double_p

In het kader van de conferentie Jenseits der Deiche – Konflikte der Abgrenzung is op vrijdag 16 juni de veelbekroonde auteur Robert Menasse te gast. Hij presenteert zijn nieuwste roman Die Erweiterung.

Robert Menasses Die Erweiterung

Die Erweiterung is een caleidoscopische roman over politieke spanningen in de EU en de wens van Albanië om tot de EU toe te kunnen treden. De roman speelt zich af in Albanië, Brussel, Warschau en Wenen.

Omslag van Robert Menasses Die Erweiterung

Van Menasse verschenen in Nederlandse vertaling onder andere de romans De verdrijving uit de hel (2003), Don Juan de la Mancha of de leerschool van de lust (2008) en De hoofdstad (2018). Zijn pamflet De Europese koerier (2013) was de opmaat naar een trilogie over de EU.

Enkele dagen voordat hij naar Utrecht komt ontvangt Menasse in Wenen de Bruno-Kreisky-Preis für das Politische Buch 2022 voor Die Erweiterung. Menasses lezing uit deze roman in Utrecht is een Nederlandse primeur. De voertaal van de lezing is Duits.

Conferentie Jenseits der Deiche – Konflikte der Abrenzung

De conferentie Jenseits der Deiche – Konflikte der Abgrenzung (14 t/m 17 juni) onderstreept het belang van expertise op het gebied van de germanistiek ten tijde van conflicten en crises. Op de conferentie buigen germanisten uit 28 landen zich over allerlei facetten van de interculturele germanistiek.

Ook is een deel van het programma gewijd aan vakvernieuwing in het voortgezet onderwijs. Speciale gasten zijn de ambassadeurs van Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. De afdeling Duitse taal en cultuur organiseert deze conferentie samen met de Gesellschaft für interkulturelle Germanistik. De capaciteit laat helaas geen verdere deelname meer toe.

Gesellschaft für interkulturelle Germanistik

Conferenties van de Gesellschaft für interkulturelle Germanistik worden sinds 1987 gehouden. Na eerdere edities in onder andere Bayreuth, Istanboel, Tel Aviv, Cairo, Bangkok, Kyōto, Johannesburg, Limerick, Mumbai, Praag, Benin en Zadar is dit de eerste keer dat het congres in Nederland plaatsvindt.

Duitse taal en cultuur

De Utrechtse afdeling Duitse taal en cultuur bestaat sinds 1908 en is inmiddels de oudste in het land. De afgelopen jaren wordt de Utrechtse studierichting Duitse taal en cultuur door de Keuzegids Universiteiten steeds weer als topopleiding gekroond.

Begindatum en -tijd
Einddatum en -tijd
Aanmelden

Meld je aan voor deze lezing

Meer informatie
Lees meer over de conferentie Jenseits der Deiche – Konflikte der Abgrenzung