1 maart 2018 van 14:00 tot 15:00

Lezing Paul Wackers: Jacob van Maerlant's "Der naturen bloeme"

Der naturen bloeme, Jacob van Maerlant
Der naturen bloeme, Jacob van Maerlant (KB)

Op donderdag 1 maart 2018 geeft emeritus hoogleraar prof. dr. Paul Wackers (UCMS) een lezing over Jacob van Maerlant's Der naturen bloeme.

Der naturen bloeme is de oudste volkstalige tekst uit middeleeuws Europa waarin de herontdekte aristotelische biologie gepresenteerd wordt en ook een van de oudste volkstalige teksten waarin wetenschap voor leken wordt gepresenteerd. Bovendien is het een vroeg voorbeeld van een nieuw soort boek, namelijk het opzoekboek. Voor ons zijn die doodgewoon maar ze zijn pas in de dertiende eeuw uitgevonden. In deze lezing wordt ingegaan op de unieke aspecten van Der naturen bloeme en op de manier waarop deze nieuwe stof en deze nieuwe functie invloed hebben gehad op de vormgeving van de handschriften.

Lezingenreeks

Dit is de eerste van een serie lezingen van specialisten van het Utrecht Centre for Medieval Studies in het randprogramma van de tentoonstelling Magische Miniaturen in Museum Catharijneconvent. Andere UCMS- lezingen vinden plaats op 13 maart, 20 maart, 10 april, 15 mei en 22 mei 2018

Begindatum en -tijd
1 maart 2018 14:00
Einddatum en -tijd
1 maart 2018 15:00
Entree
De toegang tot de lezing is gratis op vertoon van een geldig entreebewijs voor de tentoonstelling.