tot

Lezing Oscar Gelderblom: Maakt geld gelukkig?

© iStockphoto.com/gremlin
© iStockphoto.com/gremlin

Welke bijzondere verhalen vind je in oude kasboekjes van Nederlanders? Wie was vroeger verantwoordelijk voor de financiën binnen een gezin? En: maakt(e) geld gelukkig? In zijn lezing in het Utrechts Archief vertelt prof. dr. Oscar Gelderblom, hoogleraar economische en sociale geschiedenis hoe Nederlanders vroeger én nu met geld omgaan. 

Maakt(e) geld gelukkig?

Sinds wanneer krijgen kinderen zakgeld? Waarom lenen we tegenwoordig als we iets kostbaars willen kopen, terwijl we er vroeger voor spaarden? En wie houdt er thuis eigenlijk de hand op de knip? Hoogleraar Oscar Gelderblom doet onderzoek naar de financiële geschiedenis van Nederland en vertelt in zijn lezing op 26 oktober, in de maand van de geschiedenis, over hoe Nederlanders vroeger én nu met hun geld omgingen. 

Prof. dr. Oscar Gelderblom
Prof. dr. Oscar Gelderblom

Kasboekje van Nederland

Onlangs initieerde Gelderblom de tv-serie en website 'Het Kasboekje van Nederland', een samenwerking tussen de Universiteit Utrecht en de NTR. De onderzoekers nodigden verschillende Nederlanders uit om 'op zolder' op zoek te gaan naar oude kasboekjes en bonnenboekjes. Deze persoonlijke documenten en verhalen krijgen betekenis op de website en in de televisieserie. Zo krijgen de verhalen een plek in de geschiedenis van Nederland.

Begindatum en -tijd
Einddatum en -tijd
Locatie
Het Utrechts Archief, Hamburgerstraat 28 in Utrecht
Entree
Gratis
Aanmelden

Via de link