19 november 2019 van 16:30 tot 19:00

Medical Imaginaries of the Body

Lezing: Knowledge and (Colonial) Difference

Op dinsdag 19 november wordt dr. Anirban Das verwelkomd door het Departement Talen, Literatuur en Communicatie en het Instituut voor Cultuurwetenschappelijk Onderzoek om onder andere een publiekslezing te geven over medische perspectieven op het lichaam. Deze lezing is onderdeel van zijn Visiting Fellowship aan het Centre for the Humanities.

The Ayurvedic Man., c.18th century. Source: Wikimedia
                                  The Ayurvedic Man., c.18th century. Source: Wikimedia
Anirban Das
Anirban Das

De geneeskunde heeft, als wetenschap, aanspraak op universele kennis van het lichaam. Toch is de kennis van het lichaam binnen de geneeskunde zelf geen eenheid. De vele subdisciplines van de geneeskunde hebben elk hun eigen focus binnen kennis van het lichaam. In deze lezing wordt de vraag gesteld hoe het idee van het anatomische lichaam effect heeft op de noties van het lichaam in een ander systeem van medische kennis, zoals Ayurveda (dat in het koloniale Indiase subcontinent voorkomt). De lezing bekijkt ook hoe een andere ruimte, de tropen, en een ander systeem, Ayurveda, de epistemologie van de moderne geneeskunde op een bepaald moment kan beïnvloeden. Deze oefening in ontmoetingen tussen verschillende denkwijzen wordt in verband gebracht met de herhaling van bepaalde structuren van hegemonie. Dr. Birgit M. Kaiser (Talen, Literatuur en Communicatie) verzorgt de inleiding en dr. Anna Poletti (Engelse Taal en Cultuur) en dr. Sandra K. Manickam (Erasmus School of History) zullen reageren op de lezing.

Anirban Das is Associate Professor in Cultural Studies bij het Centre for Studies in Social Sciences Calcutta (CSSSC) in Kolkata, India. Hij studeerde af in de Geneeskunde (MBBS) en verbreedde zijn kennis naar een breed interdisciplinair veld in de Natuurwetenschappen, de Geesteswetenschappen en de Sociale Wetenschappen. Zijn interessegebieden zijn onder meer feministische theorie, wetenschapsstudies, het literaire en de volkstaal, postkoloniale theorie, lichaamsstudies en 'theorie' in brede zin.

© iStockphoto.com
Begindatum en -tijd
19 november 2019 16:30
Einddatum en -tijd
19 november 2019 19:00
Entree
Vrije toegang