22 mei 2018 van 11:00 tot 12:00

Lezing Frits van Oostrom: De Orde van het Gulden Vlies

Prof. dr. Frits van Oostrom
Prof. dr. Frits van Oostrom

Op dinsdag 22 mei 2018 zal prof. dr. Frits van Oostrom (Utrecht Centre for Medieval Studies) een lezing houden getiteld De Orde van het Gulden Vlies.

Representanten van een ridderorde

Ridderordes (zoals Oranje-Nassau, Nederlandse Leeuw e.d.) hebben middeleeuwse wortels. De Orde van het Gulden Vlies is het meest prestigieuze middeleeuwse lintje. Stichting en organisatie van deze Bourgondische orde vormen een luisterrijk verhaal, waarvan het handschrift met Statuten van de Orde een waardige representant is.

Ook geeft het aanleiding tot een portret(je) van de eerste Hollandse edelman die lid werd van genoemde Orde: Reinoud II van Brederode (diens even spectaculaire als verdrietige levensverhaal komt terzijde aan de orde in Van Oostroms recente boek  Nobel streven). Tenslotte: Huizinga’s Herfsttij der Middeleeuwen, volgend jaar een eeuw oud en nog altijd het meest indrukwekkende boek dat de Nederlandse mediëvistiek heeft voortgebracht, heeft een zeer uitgesproken visie op de middeleeuwse ridderlijke ordes en die van het Gulden Vlies. Maar of het ook de juiste visie is?

Lezingenreeks

Dit is de vijfde van een serie lezingen van specialisten van het Utrecht Centre for Medieval Studies in het randprogramma van de tentoonstelling Magische Miniaturen in Museum Catharijneconvent.

Begindatum en -tijd
22 mei 2018 11:00
Einddatum en -tijd
22 mei 2018 12:00
Entree
Gratis op vertoon van een geldig entreebewijs voor de tentoonstelling.