3 december 2018 van 19:00 tot 21:00

Lezing en debat Maarten Prak over 'Citizens Without Nations'

Prof. dr. Maarten Prak. Foto: Kees Rutten

Op 3 december organiseert de Future of Citizen-Based Initiatives (FOCI) Hub van de Universiteit Utrecht een lezing van prof. dr. Maarten Prak (Economische en Sociale Geschiedenis), naar aanleiding van zijn recent verschenen boek Citizens Without Nations

In zijn boek bespreekt Prak het fenomeen urban citizenship in de Vroegmoderne Tijd en Middeleeuwen. Hij gaat in op de rol van de ‘gewone burger’ en hoe burgercollectieven als gilden en dorpsraden de lokale en staatspolitiek beïnvloedden. Het blijkt dat ook toen al, nog voor het begin van de moderne democratie, burgers een belangrijke rol speelden in het vormen van de eigen gemeenschap.

discussie

Naderhand volgt een discussie met Thomas Hessels, voormalig senior beleidsadviseur en projectleider van Right to Challenge van het Ministerie van BZK, en prof. dr. Frans Stokman, hoogleraar sociologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en medeoprichter en bestuurslid van Stichting Samen Energie Neutraal (SEN).

Maarten prak

Maarten Prak is historicus en tevens verbonden aan Institutions for Open Societies, een interdisciplinair onderzoeksgebied van de Universiteit Utrecht gericht op de ontwikkeling en uitbouw van gezonde open samenlevingen, waar dan ook ter wereld.

Begindatum en -tijd
3 december 2018 19:00