1 augustus 2019 van 14:00 tot 15:00

Lezing: De Amerikaanse Biblebelt

© iStockphoto.com

Tijdens de lezing De Amerikaanse Biblebelt vertelt Prof. dr. James Kennedy (Internationale en Politieke Geschiedenis) over de overeenkomsten en de verschillen tussen de Amerikaanse en de Nederlandse Biblebelt.

Het begrip Biblebelt is niet oud. Het werd in de jaren twintig bedacht door de Amerikaanse publicist H.L. Mencken, en was toen een laatdunkende verwijzing naar het christelijke zuiden van de VS. Gaandeweg werd de term gemeengoed en namen anderen hem over. Vanaf de jaren negentig worden christelijk-conservatieve gebieden in andere landen, waaronder Nederland zo aangeduid.

Verschillen Amerika en Nederland

Tussen de Amerikaanse en de Nederlandse Biblebelt zijn grote verschillen. De Amerikaanse Biblebelt is bijvoorbeeld zo’n 2.000 kilometer breed. Ook zijn er enorme verschillen op het gebied van geld, macht en invloed (zoals in de media). Beide Biblebelts zijn bevindelijk, dus gericht op de interne beleving, maar de Nederlandse nadruk op de uitverkiezing is niet bepalend geweest voor de Amerikaanse Biblebelt. Het geloof wordt in Amerika extrovert beleefd.

Old time religion

In sommige opzichten delen de gelovigen van beide Biblebelts dezelfde geschiedenis. Het is de pretentie van zowel de Amerikaanse evangelicals als de Nederlandse bevindelijken dat zij de old time religion uit een ver verleden hebben weten te behouden. De meeste historici zijn echter van mening dat de orthodoxie in beide regio’s pas vrij laat is opgekomen.

Prof. dr. James Kennedy
Prof. dr. James Kennedy

Over de spreker

James Kennedy (Orange City, Iowa, 1963) is decaan van University College Utrecht en hoogleraar moderne Nederlandse geschiedenis aan de Universiteit Utrecht.

Bij ons in de Biblebelt

De lezing is onderdeel van de tentoonstelling Bij ons in de Biblebelt, die van 7 juli tot 22 september te zien is in het Museum Catharijneconvent.

 

Begindatum en -tijd
1 augustus 2019 14:00
Einddatum en -tijd
1 augustus 2019 15:00
Entree
Gratis op vertoon van een geldig entreebewijs voor de tentoonstelling