Lezing Christian Ziereis: The Manufacture of a Medieval Manuscript Facsimile

Centre for Medieval Studies

tot
Codex Manesse facsimile
Facsimile van de Codex Manesse

Op donderdag 30 november geeft Christian Ziereis van Ziereis Facsimiles een lezing in de lezingenreeks van het Centre for Medieval Studies: The Manufacture of a Medieval Manuscript Facsimile. De lezing valt samen met de schenking van een facsimile van de Codex Manesse door een particuliere schenker aan de Universiteitsbibliotheek Utrecht en eindigt met een tentoonstelling van de mooiste en meest opmerkelijke facsimile’s van de bibliotheek.

Echte reproducties

Veel mediëvisten vinden het heerlijk om middeleeuwse handschriften door te bladeren, vooral die manuscripten die bekend staan om hun artistieke kwaliteiten. Maar het is vaak moeilijk, zo niet onmogelijk, om toegang te krijgen tot het Book of Kells, het Getijdenboek van Catharine van Kleef, de Voynich Codex, de Très Belles Heures du Duc de Berry, de Morgan Kruisvaardersbijbel, het Utrechts Psalter of vele andere beroemde codices.

De bibliotheken die deze kostbare documenten bewaren kunnen ver weg zijn en allerlei beperkingen hebben. Hier bieden facsimile’s een goed alternatief: boeken die een zeer nauwkeurige reproductie zijn van het origineel, met grootte, binding, kleuren en alle andere details zoals in het origineel. Deze facsimile’s zijn kleine schatten op zich en het vasthouden en hanteren ervan geeft een goede indruk van het origineel in al zijn facetten.

Het vervaardigen van een facsimile

In zijn lezing The Manufacture of a Medieval Manuscript Facsimile gaat Christian Ziereis in op de vele uitdagingen die komen kijken bij het maken van een facsimile van een middeleeuws manuscript: de selectie van en toegang tot het originele manuscript, digitalisering en papierselectie, het voorbereiden van de drukgegevens en het drukken zelf, het vergulden en bijsnijden, en ten slotte het binden van de boeken. Zelfs experts in middeleeuwse manuscripten zijn zich er vaak niet van bewust hoe complex, moeilijk en langdurig het proces van het maken van een moderne facsimile kan zijn. Het is een veeleisend proces waarin het gebruik van de nieuwste computertechnologie wordt gecombineerd met eeuwenoud vakmanschap.

Tentoonstelling

De lezing valt samen met de schenking van een facsimile van de Codex Manesse door een particuliere schenker aan de Universiteitsbibliotheek Utrecht. De Codex Manesse is een vroeg 14e-eeuwse verzameling liederen in het Hoogduits, rijk gedecoreerd. Het boek zal, samen met de mooiste en opmerkelijkste facsimile’s uit de collectie van de Universiteitsbibliotheek, te zien zijn in een tentoonstelling in de Kaartenzaal. Mis deze kans niet om gedetailleerde reproducties te zien van enkele van de beroemdste middeleeuwse handschriften ter wereld.