7 mei 2019 van 16:15 tot 18:15

Inaugurele rede Prins Claus Leerstoel door Veena Srinivasan

Kijken in een kristallen bol: verandering in Aziatische delta’s voorzien en beïnvloeden

Prof. Veena Srinivasan bekleedt tot eind 2020 de Prince Claus Chair in Development and Equity 2018-2020 op de Universiteit Utrecht. Op 7 mei spreekt ze haar inaugurele rede uit, met als titel: ‘Looking into the crystal ball: Anticipating and influencing change in Asian deltas’.

Srinivasan kreeg de Leerstoel voor haar onderzoek naar duurzame en inclusieve voedselproductie in Aziatische deltaregio’s. Haar doel is om zowel bij te dragen aan delta- en voedselonderzoek dat uitgevoerd wordt in Utrecht als een rol te spelen in het versterken van de samenwerking tussen Nederlandse en Indiase instituten. Ze zal zich bezighouden met vergelijkend onderzoek tussen deltaregio’s binnen India (Ganges en Kaveri) en in de rest van Azië (Mekong en Indonesië).

The language of Srinivasan’ inaugural lecture is English, so this article can further be read in English.

To manage deltas, we must be able to look into the future and anticipate change.
Dr Veena Srinivasan.
Prof Veena Srinivasan

Sustainable and inclusive

On the one hand, she is researching how we can better anticipate water and food futures in the light of changing climate conditions, migration, and urbanisation. On the other, she is keen to apply the research findings in order to improve land and water management, so that the transition is both sustainable and inclusive.

Close collaboration

Srinivasan will work in close collaboration with the research hubs Future Food and Water, Climate & Future Deltas of Pathways to Sustainability, together with International Development Studies at Utrecht University.

Delta
Mekong river

As Director of a newly established Centre for Social and Environmental Innovation at the Ashoka Trust for Research in Ecology and the Environment (ATREE), Srinivasan aims to improve science communication and participatory decision-making. She will also foster partnerships with industry and communities to find innovative solutions and maximise the impact of scientific research.

Prince Claus Chair

The Prince Claus Chair in Development and Equity was established by Utrecht University and the International Institute of Social Studies of Erasmus University Rotterdam, and rotates annually between the two institutions.

Inaugural lecture ceremony

The Rector of Utrecht University, Professor Henk Kummeling, has the pleasure of inviting you to this special ceremony in which Professor Veena Srinivasan will formally accept the appointment to the Prince Claus Chair in Development and Equity 2018-2020. After the inaugural lecture a reception will be held in the Senaatszaal of the Academiegebouw.

Begindatum en -tijd
7 mei 2019 16:15