Van 1 april 2017 10:00 tot 30 november 2017 16:30

Kampioenen van het Plantenrijk

jaarthema 2017 Botanische Tuinen Utrecht: 1 april tot en met 1 december

Kampioenen van het plantenrijk!

Dit jaar ‘huldigen’ de Botanische Tuinen Utrecht de kampioenen van het plantenrijk. Want ook onder planten zijn talrijke toppers te vinden. Planten gaan een wedloop aan om water, voedsel en licht. Wie daarin het beste is, wint en krijgt de survival of the fittest-trofee! De Tuinen reiken de trofee uit in diverse disciplines zoals de snelste, de grootste, de lekkerste, de vieste, de oudste en de dikste plant. De kampioenenshow is te zien van 1 april tot 1 december. U komt onze kampioenen toch zeker ook toejuichen?

In totaal leven op aarde ongeveer 400.000 soorten planten, variërend van minuscule algen tot gigantische bomen. Net als sporters zijn al deze planten voortdurend met elkaar in concurrentie om uit te maken wie ‘de beste’ is. En ‘de beste zijn’ betekent in dit geval dat ze in staat zijn om de problemen die ze tegenkomen te overwinnen om zo het overleven van de soort te waarborgen.

In deze strijd hebben planten allerlei oplossingen bedacht: ze worden heel hoog of blijven juist heel klein, worden superoud of kiezen precies omgekeerd voor kortlevende exemplaren die veel zaden produceren. Maar er bestaan ook planten die heel giftig zijn, zich extreem hebben aangepast aan bijvoorbeeld woestijngebieden of bijzondere bloemvormen ontwikkelen zodat speciale bestuivers worden aangetrokken. Uit deze al miljoenen jaren durende ‘games’ zijn natuurlijk echte kampioenen voortgekomen die de Botanische Tuinen Utrecht dit seizoen graag aan het publiek voorstellen.

Wie is de kampioen?

Wie zijn nou eigenlijk die kampioenen en waar zijn ze goed in? Een echte gouden plakwinnaar is de Kustsequoia (Sequoia sempervirens) die met een hoogte van 115,6 meter groter is dan de Domtoren! De Kustsequoia staat niet in de tuin maar wel een exemplaar van de verwante Mammoetboom (Sequoiadendron giganteum), die als soort de titel van boom met het grootste stamvolume stevig in handen heeft. Of wat dacht u van de Reuzenaronskelk (Amorphophallus titanum) die zeker op het podium komt voor de ergste stinkerds. Het is een gedeelde eerste plaats met Rafflesia die ook het record voor grootste bloem met gemak heeft veroverd. In de tuin is het ongetwijfeld Aristolochia gigantea, de Reuzenpijpbloem die de prijs voor stank wegkaapt. Alleen… hij stinkt niet. De Tuinen hebben speciaal een niet-stinkende variant geplant omdat de bezoekers anders zouden flauwvallen of wegblijven!

Tentoonstelling, bordenwandeling en kinderspeurtocht

In de tentoonstelling komen ook mysterieuze, ondergrondse orchideeën aan bod, planten die zo gevaarlijk zijn dat je er maar beter met een grote boog omheen kunt lopen en superzeldzame planten. Wil je de kampioenen beter leren kennen? Behalve een bordententoonstelling over de echte toppers is er ook een rondwandeling door de tuin en een speciale kinderspeurtocht waarbij kinderen zich kunnen meten met de kampioenen en aan het einde zelf met een medaille op het podium komen.

 

Klik hier voor het hele jaarprogramma.

Begindatum en -tijd
1 april 2017 10:00
Einddatum en -tijd
30 november 2017 16:30
Entree
Reguliere entreeprijs