tot

International Women's Day 2020

Vrijdag 6 maart zal in het teken staan van eenheid, reflectie, solidariteit en actie. Studenten, medewerkers en alumni van de Universiteit Utrecht zullen samen International Women’s Day vieren, met het thema ‘Different but equal.’ We zien je graag op een van de vele evenementen!

International Women’s Day bij de Universiteit Utrecht
Universiteit Utrecht was de eerste universiteit in Nederland die een vrouwelijke professor benoemde: Johanna Westerdijk. Sinds haar benoeming in 1917 hebben in Utrecht vele sterke en slimme vrouwen gestudeerd en onderzoek gedaan. We nodigen iedereen – studenten, alumni en medewerkers – uit om op deze International Women’s Day mét en over hen in gesprek te gaan.

Er zal een heleboel te doen zijn op 6 maart. Kom naar een van de lezingen en panels in het Academiegebouw, doe mee aan creatieve workshops in Parnassos en ga naar de Science & Fiction filmavond in Louis Hartlooper Complex. En uiteraard wil je de beursuitreikingen van het Rosanna Fonds voor Vrouwen niet missen; de perfecte gelegenheid om gelijkgestemden te ontmoeten, en het is perfect te combineren met andere activiteiten. Hieronder vind je het blokkenschema en meer informatie over het programma. Informatie over de workshops exclusief voor personeel van de Universiteit Utrecht is te vinden op intranet.

Let op: omdat International Women’s Day officieel op zondag valt (8 maart), hebben we ervoor gekozen de dag dit jaar op vrijdag 6 maart te vieren.

International Women’s Day in het kort
Er wordt gezegd dat International Women’s Day als een nationale vrouwendag begon in de Verenigde Staten aan het begin van de twintigste eeuw. Andere verhalen plaatsen het ontstaan van de viering in het communistische Rusland. Nog altijd is er discussie over de oorsprong, ook in wetenschappelijke kringen. Desalniettemin is er overeenstemming over de datum: 8 maart. Wereldwijd worden op deze dag de sociale, economische, culturele en politieke prestaties van vrouwen gevierd. Om het belang van gendergelijkheid te onderschrijven, is het in sommige landen ook een officiële vrije dag. Net als de discussie over de oorsprong van International Women’s Day, verschilt het sterk hoe deze dag wordt gevierd.

De viering van International Women's Day 2020 aan de Universiteit Utrecht wordt georganiseerd door de Taskforce Diversiteit en Inclusie en het team Alumnirelaties. Vragen? Mail naar iwd@uu.nl

Toegankelijkheid
De Universiteit Utrecht beoogt een diverse en inclusieve organisatie te zijn. Heb je specifieke wensen of behoeften om deel te kunnen nemen aan een activiteit of workshop op International Women's Day, neem contact op met de organisatie via iwd@uu.nl.

Kijk op de website van het Academiegebouw en op die van Parnassos voor informatie over toegankelijkheid. Vind je op deze pagina’s niet wat je zoekt of heb je behoefte aan meer en specifieke informatie, stuur dan een email naar iwd@uu.nl

Begindatum en -tijd
Einddatum en -tijd
Locatie
Academiegebouw, Louis Hartlooper Complex en Parnassos
Entree
Op de filmvertoning en de Parnassos workshops na, zijn de evenementen gratis toegankelijk
Aanmelden

Hoewel de toegang vaak gratis is, vragen wij je in verband met de zaalcapaciteit om je wel aan te melden. Dit geldt voor een selectie van de activiteiten. Aanmelden kan via ons online registratiesysteem

Tickets voor de filmvertoning en de Parnassos workshops, kunnen direct via Louis Hartlooper Complex en via Parnassos gekocht worden. De links zullen hierboven worden gedeeld.