6 maart 2020 van 10:00 tot 22:00

International Women's Day 2020

Vrijdag 6 maart zal in het teken staan van eenheid, reflectie, solidariteit en actie. Studenten, medewerkers en alumni van de Universiteit Utrecht zullen samen International Women’s Day vieren, met het thema ‘Different but equal.’ We zien je graag op een van de vele evenementen!

International Women’s Day bij de Universiteit Utrecht
Universiteit Utrecht was de eerste universiteit in Nederland die een vrouwelijke professor benoemde: Johanna Westerdijk. Sinds haar benoeming in 1917 hebben in Utrecht vele sterke en slimme vrouwen gestudeerd en onderzoek gedaan. We nodigen iedereen – studenten, alumni en medewerkers – uit om op deze International Women’s Day mét en over hen in gesprek te gaan.

Er zal een heleboel te doen zijn op 6 maart. Kom naar een van de lezingen en panels in het Academiegebouw, doe mee aan creatieve workshops in Parnassos en ga naar de Science & Fiction filmavond in Louis Hartlooper Complex. En uiteraard wil je de beursuitreikingen van het Rosanna Fonds voor Vrouwen niet missen; de perfecte gelegenheid om gelijkgestemden te ontmoeten, en het is perfect te combineren met andere activiteiten. Hieronder vind je het blokkenschema en meer informatie over het programma. Informatie over de workshops exclusief voor personeel van de Universiteit Utrecht is te vinden op intranet.

Let op: omdat International Women’s Day officieel op zondag valt (8 maart), hebben we ervoor gekozen de dag dit jaar op vrijdag 6 maart te vieren.

10.00-11.00 uur - Lezing - Toward a Gender Inclusive Academy: An Intersectional Perspective

Hoewel de afgelopen decennia veel vooruitgang is geboekt op het gebied van gendergelijkheid blijven organisaties, waaronder ook de universiteit, voor uitdagingen staan om een inclusief organisatieklimaat te creëren. Ter gelegenheid van International Women’s Day reflecteert  prof. dr. Jojanneke van der Toorn op de specifieke problemen waarmee LGBTI+ studenten en -medewerkers te maken hebben en bespreekt de nieuwste wetenschappelijke inzichten die het belang benadrukken van een inclusieve en intersectionele benadering van onderzoek en beleid op het gebied van genderdiversiteit.

Prof. dr. Jojanneke van der Toorn is universitair hoofddocent sociale- en organisatiepsychologie aan de Universiteit Utrecht en hoogleraar LGBT-inclusie op de werkplek aan de Universiteit Leiden. In haar werk, gericht op diversiteit en inclusie op de werkplek, probeert ze een brug te slaan tussen wetenschap en de samenleving met als doel bij te dragen aan een effectief en evidence-based diversiteitsbeleid.

Tijd: 10.00-11.00 uur
Voertaal: Engels
Locatie: Aula, Academiegebouw (kaart)
Kosten: Gratis
Registratie: Hoewel de toegang gratis is, vragen wij je in verband met de zaalcapaciteit om je wel aan te melden. Dat kan via ons online registratiesysteem

11.00-12.30 uur - Workshop - De Zeepkist Op

Tijdens de workshop De Zeepkist Op werken we aan presentatie technieken op een persoonlijke en creatieve manier. We zoeken naar jouw sterke punten, jouw enthousiasme en laten jouw verhaal sprankelen. Handige tips & tricks voor presentaties, maar ook voor vergaderingen of als je je voor moet stellen voor een groep. De workshop wordt gegeven door Tim van Esch, trainer en zanger van de band Handsome Poets. Zij toeren momenteel in het theater met de voorstelling 'Lieve Schatten'.

Tijd: 11.00-12.30 uur
Voertaal: Nederlands
Locatie: Theaterzaal Parnassos Cultuurcentrum, Kruisstraat 201 (kaart)
Kosten: Studenten betalen € 5,00 en alumni en medewerkers € 7,50
Aanmelden: Tickets zijn verkrijgbaar via het registratiesysteem van Parnassos

11.30-13.00 uur - 'Brown Bag' Lunchgesprek - Mind the Gap - UITVERKOCHT

Een loonkloof, betuttelende stereotypen over vrouwen op de werkvloer, een bijsluiter voor medicijnen die geen rekening houdt met verschillen tussen mannen en vrouwen, biologieboeken die een mannenlijf als voorbeeld nemen. We zijn al een heel eind op weg met de gelijkheid tussen mannen en vrouwen, maar klaar zijn we nog niet. Tijdens dit Brown Bag Lunchgesprek gaan onderzoekers Hester den Ruijter (UMC Utrecht) en Melissa Vink (Universiteit Utrecht, Sociale Wetenschappen) met elkaar in gesprek over hun onderzoek en de maatschappelijke waarde van wetenschap.

Melissa Vink onderzoekt hoe genderstereotypen vrouwen beletten carrière te maken en mannen juist pushen om vooral carrière te maken, en hoe dit uiteindelijk ongelijke kansen in stand houdt. Zo onderzoekt zij waarom we er nog steeds raar van opkijken als binnen een heteroseksuele relatie de vrouw de broodwinner is en de man voor de kinderen zorgt. Hester den Ruijter richt zich op het vrouwen met hart- en vaatziekten. Hartproblemen bij vrouwen worden vaak te laat of zelfs niet ontdekt. In de wetenschap wordt er te weinig rekening gehouden met de verschillen tussen mannen en vrouwen in de cardiologie.

Beide onderzoekers houden zich op verschillende manieren bezig houden met het overbruggen van een kloof, zij het een loonkloof, of een medische kloof. Als bruggenbouwers tonen zij met hun onderzoek aan dat gender en wetenschap onlosmakelijk zijn verbonden.

Tijd: 11.30-13.00 uur
Voertaal: Nederlands
Locatie: Belle van Zuylenzaal, Academiegebouw (kaart)
Kosten: Gratis
Registratie: Aanmelden voor deze sessie is niet langer mogelijk. 

Deze lezing is georganiseerd in samenwerking met de Hub Gender and Diversity. Gedurende het hele jaar organiseren zij Brown Bag Lunchgesprekken met wetenschappers. Het concept is simpel: schuif aan en praat mee met deze spraakmakende onderzoekers!

12.30-18.00 uur - En ook: boekenmarkt, muziek en pay gap korting

Geïnspireerd geraakt door het programma van International Women’s Day en wil je meer weten? Ga langs bij de kraam van Savannah Bay waar je heel uiteenlopende interessante boeken in kunt slaan.
Tijd: 12.30-18.00 uur
Locatie: Christiaan Eijkmankamer, Academiegebouw (kaart)
Kosten: Gratis
Registratie: Registratie is niet nodig

Dans mee op de deuntjes van dj-duo The Sugarsisters. Deze zussen draaien alleen 80's, 90's en 00's hits van vrouwen!
Tijd: 16.00-18.00 uur
Locatie: Zaal 1636, Academiegebouw (kaart)
Kosten: Gratis
Registratie: Registratie is niet nodig

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen in Nederland gemiddeld 6% minder verdienen dan mannen met dezelfde baan. In het kader van de viering van Internationale Vrouwendag 2020 krijgt daarom iedereen die zich als vrouw identificeert 6% korting op UU-truien.
Wel zo eerlijk, toch?!
Tijd: 6 t/m 8 maart
Locatie: Koop je trui vrijdag 6 maart bij de receptie van het Bestuursgebouw (Heidelberglaan 8), de receptie van het Academiegebouw (Domplein 29) of gebruik de kortingscode 'paygap' in onze webshop. 
Meer weten: Wil je meer weten over de kloof tussen mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt. Bekijk dan hier de uitzending van knappe koppen met de Utrechtse wetenschapper prof. dr. Belle Derks. 

 

13.30-15.00 uur - Workshop - De Barricades Op - GEANNULEERD

Deze workshop komt helaas te vervallen. Deelnemers ontvangen per email bericht over restitutie.

Tijdens de workshop De Barricades Op ga je aan de slag met je handen. Onder leiding van illustratiedocent Yannick Berens maak je een actieposter. Waarvóór of waartegen, dat mag je zelf weten! Jouw boodschap en eigen verhaal staan centraal. Je mag de poster uiteraard na afloop mee naar huis nemen. Yannick is illustrator en beeldend vormgever, werkzaam in Amsterdam en Utrecht. 

Tijd: 13.30-15.00 uur
Voertaal: Engels
Locatie: Bar Parnassos Cultuurcentrum, Kruisstraat 201 (kaart)
Kosten: Studenten betalen € 5,00 en alumni en medewerkers € 7,50
 

13.30-15.00 - Lezing en uitreiking - Women Rock met het Rosanna Fund for Women

Mocht het je nog niet duidelijk zijn dat vrouwen kunnen 'rocken' (en ook als je dat wel al lang weet), kom dan naar deze multimediale lezing van prof. dr. Rosi Braidotti. Het belooft een muzikale en intellectuele viering van vrouwenemancipatie in popcultuur te worden. Er zal een selectie videoclips van vrouwelijke pop- en rockartiesten van de jaren zestig tot nu voorbijkomen, die laten zien dat emancipatie zowel over gelijkheid als verschil tussen mannen en vrouwen gaat. De lezing toont verbanden en overeenkomsten tusen de verschillende artiesten. Door na te gaan hoe hetzelfde nummer of een vergelijkbaar onderwerp zich door de generaties heen ontwikkelt, biedt deze lezing een blik op de opkomst van feministisch bewustzijn in de huidige tijd. 

Aansluitend ontvangen vijf academische talenten uit handen van prof. dr. Anneke Smelik een beurs vanuit het Rosanna Fund for Women. Beursontvangers van voorgaande jaren zullen je vertellen op welke manieren zij deze gift hebben benut en waar ze nu staan. Het Rosanna Fund voor Vrouwen is opgericht door Anneke Smelik en Rosi Braidotti om academisch onderwijs toegankelijker te maken voor vrouwen.

Tijd: 13.30-15.00 uur (borrel tot 16.00 uur)
Voertaal: Engels 
Locatie: Aula, Academiegebouw (kaart)
Kosten: Gratis
Registratie: Hoewel de toegang gratis is, vragen wij je in verband met de zaalcapaciteit om je wel aan te melden. Dat kan via ons online registratiesysteem

15.30-17.00 uur - Panel - Incluusion-studenten over vrouwenemancipatie - UITVERKOCHT

Ontmoet de Turks-Iraanse Elaheh Akin, de Jemenitische Maali Jamil en de Syrische Salma Fayad. Deze drie vrouwen hebben als Incluusion-studenten aan de Universiteit Utrecht gestudeerd, zijn allemaal – op verschillende manieren – sterk betrokken bij de samenleving waar ze vandaan komen en in het bijzonder overtuigd van het belang van vrouwenemancipatie. Kom naar dit panel om hen te ontmoeten, te luisteren naar hun verhaal en de initiatieven waar ze mee bezig zijn, maar kom vooral om met ze in gesprek te gaan.

Deze sessie wordt gemodereerd door Marij Swinkels, medeoprichter van het Incluusion programma en onderzoeker aan de Universiteit Utrecht.

Het Incluusion programma van de Universiteit Utrecht richt zich op vluchtelingstudenten en asielzoekers. Incluusion geeft vluchtelingen de kans om wetenschappelijk onderwijs te volgen, zodat ze de academische carrières die ze in hun land van afkomst hebben gestart, voort kunnen zetten.

Tijd: 15.30-17.00 uur
Voertaal: Engels
Locatie: Belle van Zuylenzaal, Academiegebouw 
Kosten: Gratis
Registratie: Er zijn geen tickets meer voor dit panel. 

19.00-22.00 uur - Filmvertoning met discussie - Clouds of Sils Maria - UITVERKOCHT

Samen met universitair docent Noortje van Amsterdam kijken we naar Clouds of Sils Maria.

Deze film vertelt het verhaal van actrice Maria Enders (Juliette Binoche). Op het hoogtepunt van haar internationale carrière wordt zij gevraagd voor de hoofdrol in het toneelstuk dat haar twintig jaar eerder beroemd maakte. Destijds speelde ze Sigrid, een verleidelijke jonge vrouw die haar oudere baas Helena in een spel van liefde tot zelfmoord drijft. Nu krijgt ze juist de rol van de oudere, gefrustreerde Helena aangeboden. Voor de repetities reist Maria met haar assistente Valentine (Kristen Stewart) naar Sils Maria, een afgelegen plaatsje in de Alpen. Jo-Ann Ellis, een Hollywoodsterretje dat voortdurend in schandalen is verwikkeld, zal de rol van Sigrid spelen. Oog in oog met het gezicht van jeugd en ambitie, ziet Maria zich geconfronteerd met de eindigheid van haar carrière en tast ze de grenzen van vriendschap en liefde af.

Inleiding en nagesprek met universitair docent Noortje van Amsterdam. Zij zal ingaan op gender en leeftijd, zoals die in de film gethematiseerd worden.

Clouds of Sils Maria (Olivier Assayas, 2014, 124 min.) Bekijk hier de trailer.

Tijd: 19.00-22.00 uur
Voertaal: Engels (film is Engels gesproken en Nederlands ondertiteld)
Locatie: Louis Hartlooper Complex, Tolsteegbrug 1 (kaart)
Kosten: € 10
Registratie: Deze voorstelling is uitverkocht. Kaarten konden worden gekocht via de website van Louis Hartlooper Complex

Deze avond wordt georganiseerd in samenwerking met Louis Hartlooper Complex en de filmreeks Science & Fiction van de Universiteit Utrecht. Kijk voor op de website van Science & Fiction voor meer informatie.

Exclusief voor medewerkers van de Universiteit Utrecht

Aanvullend op dit programma is er een aantal (Nederlandstalige) workshops exclusief voor medewerkers. Kijk op intranet voor meer informatie en de aanmeldlink. 

International Women’s Day in het kort
Er wordt gezegd dat International Women’s Day als een nationale vrouwendag begon in de Verenigde Staten aan het begin van de twintigste eeuw. Andere verhalen plaatsen het ontstaan van de viering in het communistische Rusland. Nog altijd is er discussie over de oorsprong, ook in wetenschappelijke kringen. Desalniettemin is er overeenstemming over de datum: 8 maart. Wereldwijd worden op deze dag de sociale, economische, culturele en politieke prestaties van vrouwen gevierd. Om het belang van gendergelijkheid te onderschrijven, is het in sommige landen ook een officiële vrije dag. Net als de discussie over de oorsprong van International Women’s Day, verschilt het sterk hoe deze dag wordt gevierd.

De viering van International Women's Day 2020 aan de Universiteit Utrecht wordt georganiseerd door de Taskforce Diversiteit en Inclusie en het team Alumnirelaties. Vragen? Mail naar iwd@uu.nl

Toegankelijkheid
De Universiteit Utrecht beoogt een diverse en inclusieve organisatie te zijn. Heb je specifieke wensen of behoeften om deel te kunnen nemen aan een activiteit of workshop op International Women's Day, neem contact op met de organisatie via iwd@uu.nl.

Kijk op de website van het Academiegebouw en op die van Parnassos voor informatie over toegankelijkheid. Vind je op deze pagina’s niet wat je zoekt of heb je behoefte aan meer en specifieke informatie, stuur dan een email naar iwd@uu.nl

Begindatum en -tijd
6 maart 2020 10:00
Einddatum en -tijd
6 maart 2020 22:00
Entree
Op de filmvertoning en de Parnassos workshops na, zijn de evenementen gratis toegankelijk