Impact Day 2024: Burgerinitiatieven en Sociaal Ondernemerschap
Hoe kunnen onderzoekers en maatschappelijke initiatieven elkaars impact versterken? Hebben wetenschappers en maatschappelijke medewerkers het over hetzelfde als het over impact gaat? Hebben we dezelfde verwachtingen over de tijd waarin zaken gerealiseerd kunnen worden? En hoe werkt het co-creëren van onderzoek tussen onderzoekers en maatschappelijke partners eigenlijk in de praktijk?
Deze en andere vragen komen aan de orde op de Bottom-up Initiatives for Societal Change Impact Day 2024!
We nodigen sociale ondernemingen, burgerinitiatieven, academici en beleidsmakers in de stad Utrecht en daarbuiten van harte uit om op deze dag van elkaar te leren, elkaar te ontmoeten en nieuwe vormen van co-creatie en oplossingen te bespreken.
De middag start met onze keynote spreker Professor Sophie Bacq. Zij is hoogleraar sociaal ondernemerschap en bekleedt de leerstoel duurzame ontwikkeling bij de Coca-Cola Foundation (IMD Business School, Lausanne). De keynote zal in het Engels zijn.
Daarna bespreken we in parallelsessies drie cases op drie verschillende sociale thema’s. Daarnaast zal er voldoende ruimte zijn om te netwerken en kennis te maken tijdens de pauzes en een drankje aan het einde.
Drie sociale thema's
Inclusie
In de afgelopen jaren lijkt enerzijds het nationale en Europese beleid rond migratie, nieuwkomers en diversiteit nationalistischer geïnspireerd te zijn, met veel aandacht voor culturele verschillen. Anderzijds zijn er juist veel lokale en regionale bottom-up initiatieven en sociaal ondernemerschap ontstaan die zich richten op inclusie, zowel in de arbeidsmarkt als in gemeenschappen. Vaak floreren zij in samenwerking met lokale overheden en nationale organisaties. Deze initiatieven blijven veelal lokaal en daarmee gefragmenteerd en met minder impact dan potentieel mogelijk zou zijn. Waarom gebeurt dit? Hoe kunnen ze meer impact creëren? Hoe kan co-creatie van kennis door al deze verschillende typen organisaties en mensen op een zinvolle manier plaatsvinden?
Moderator: Karin Geuijen
In samenwerking met partners uit de Gemeente Utrecht, Gemeente Meijerijstad, het Rode Kruis, het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers, De Thuisgevers, Movisie, Berenschot en Hogeschool Utrecht.
Sociaal ondernemerschap
In welke mate hindert of bevordert het huidige ‘ecosysteem van het ondernemerschap’ het ontstaan en de groei van sociale ondernemingen die zich richten op de transitie van energie- en gezondheidszorgvoorzieningen? Hoe kan de integratie van academische kennis en praktijkervaring helpen bij het opschalen van de impact van lokale initiatieven? In deze interactieve sessie brengen academici en sociale partners naar voren hoe co-creatie hierbij in de praktijk kan werken.
Moderator: Niels Bosma
In samenwerking met partners uit de Gemeente Utrecht, Impact030 e.a.
Cultuur
In deze sessie wordt de samenwerking tussen de afdeling Culturele Zaken van de Gemeente Utrecht en de Universiteit Utrecht, Mecenaatstudies belicht. Op basis van deze case study reflecteren we op de voor- en nadelen van samenwerking tussen sociale partners en onderzoekers in impactgerichte onderzoeksprojecten. Hoe onderzoeksvragen te co-creëren met maatschappelijke partners? Welke voordelen en effecten heeft co-creatie op gebied van onderzoeksresultaten en impact voor betrokken partijen? Waar moeten we rekening mee houden in een publiek-private samenwerking?
Moderator: Helleke den Braber
In samenwerking met partners van de Gemeente Utrecht, afdeling Culturele Zaken.
Aanmelden? Graag! Schrijf je gratis in via deze link
- Begindatum en -tijd
- -
- Einddatum en -tijd
- -
- Locatie
- Social Impact Factory, Vredenburg 40, Utrecht
- Entree
- Deelname is gratis, registratie vooraf is gewenst
- Aanmelden
U kunt zich hier aanmelden