17 juni 2019 van 14:30 tot 15:30

Promotie Jo-Ann Kerperien

Immunomodulatory properties of dietary non-digestible galacto-, fructo- and acidic-oligosaccharides in vaccination and cow’s milk allergy: Mucosal and systemic immunoregulation by oligosaccharides

Een allergie die al vroeg in het leven kan ontstaan is koemelkallergie, wat in Nederland bij 1-3% van de kinderen optreedt. Bij een allergie reageert het afweersysteem met een overdreven reactie op een ongevaarlijk eiwit, zoals koemelkeiwit, wat kan leiden tot jeuk, eczeem, benauwdheid, misselijkheid, diarree en soms zelfs anafylactische shock. Ongeveer 80% van de kinderen groeit over koemelkallergie heen, maar hebben toch meer kans om later andere allergieën te ontwikkelen. Het is daarom van belang om koemelkallergie te voorkomen of te verminderen.

Borstvoeding kan bijdragen aan een lager risico op het krijgen van allergie. In het onderzoek in dit proefschrift wordt van drie specifieke suikerstructuren, die lijken op suikers uit moedermelk, namelijk neutrale korte keten Galacto-oligosachariden (G) en lange keten Fructo-oligosachariden (F) en zure oligosachariden afgeleid van pectine (A) bestudeerd of en hoe ze koemelkallergie kunnen tegengaan.

De suikercombinaties van GF of GFA bleken in een muismodel immunologische markers in de darm te beïnvloeden en een remmend effect op de ontwikkeling van koemelkallergie te hebben. Het preventieve effect van GFA werd bewerkstelligd via regulatoire componenten van het immuunsysteem, namelijk interleukine-10 en transforming growth factor-bèta. De werking van GFA (1%) werd ondersteund door een verrijking van het dieet met vitamine A, terwijl vitamine D geen effect had. Ook verbeterde GFA de griepvaccinatie reactie in muizen. Door een beter inzicht te krijgen in de beschermende werking van specifieke suikers zoals GFA, kunnen in de toekomst mogelijk producten worden ontwikkeld die de kans op het ontstaan van koemelkallergie verder tegen kunnen gaan.

Begindatum en -tijd
17 juni 2019 14:30