4 december 2018 van 15:30 tot 19:30

Tweede debat over toekomst van de veehouderij

Iedereen is voor dierenwelzijn. Toch handelen we daar niet altijd naar. Hoe komt dat?

Een persoonlijke uitnodiging van Saskia Arndt, hoogleraar Diergedrag bij de faculteit Diergeneeskunde, en debatleider Marijn Frank.

Tweede debat over toekomst veehouderij

Als veterinair kenniscentrum gaan wij graag in gesprek met onze omgeving over actuele, maatschappelijke thema's. In een drieluik over de toekomst van de veehouderij in Nederland gaan we in op de volgende vragen: Hoe gaan wij om met honderden miljoenen landbouwhuisdieren op een relatief klein oppervlak als Nederland? En welke impact heeft dat op mens, dier en milieu? Wat kunnen we doen om het welzijn van dieren in de veehouderij te vergroten?

Ons eerste debat op 28 juni 2018 ging over antibioticagebruik. Moeten we dat nog verder verminderen, of is de grens inmiddels bereikt? Het Tijdschrift voor Diergeneeskunde was erbij en maakte een mooi verslag van het debat. 

Door dierenwelzijn hoofdzakelijk aan de markt over te laten, blijft het dier het kind van de rekening
Departement Landbouwhuisdieren
Marijn Frank

Bij het tweede debat op dinsdag 4 december is de centrale vraag: Iedereen is voor dierenwelzijn. Toch handelen we daar niet altijd naar. Hoe komt dat? Daarover gaan we met elkaar in gesprek.

Sprekers en debatleider

Onder leiding van verslaggever en documentairemaker Marijn Frank, gaan onder meer de volgende sprekers met elkaar en met het publiek in debat:
 

  • Gerald Deetman, varkenshouder in Putten (Vallei Varken)
  • Anne Hilhorst, vice-voorzitter bestuur en manager campagneteam bij Wakker Dier
  • Marcel Kuijpers, pluimveehouder/eigenaar Kuijpers Kip en initiatiefnemer Nieuw Gemengd Bedrijf
  • Marieke Adriaanse, universitair hoofddocent bij Sociale Wetenschappen (Psychologie), Universiteit Utrecht 
  • Saskia Arndt, hoogleraar Diergedrag, faculteit Diergeneeskunde, Universiteit Utrecht

Programma

  • 15:30 uur: inloop met koffie en thee
  • 16:00 uur: start debat
  • 18:00 uur: aangeklede borrel
  • 19:30 uur: einde programma

Praktische informatie

Vanaf 15:30 uur bent u welkom in Café Madame Jeannette aan de Yalelaan 104-106 te Utrecht. We starten het debat om 16:00 uur en sluiten rond 18:00 uur af met een aangeklede borrel. Deelname aan het debat is kosteloos. Er is voldoende parkeergelegenheid op een van de (betaalde) parkeerplaatsen aan de Yalelaan. Als u met het openbaar vervoer komt, dan kunt u met buslijn 12 naar de Uithof (halte Heidelberglaan of UMC Utrecht). Vanaf daar is het nog zo’n tien minuten lopen. We hopen u op 4 december in Utrecht te mogen verwelkomen!

Plattegrond Diergeneeskunde Debat
Plattegrond

Livestream

Mocht het stormlopen in Café Madame Jeannette waar het debat plaatsvindt, dan niet getreurd: de discussie is ook te volgen via een livestream. Je kunt op deze pagina ook het eerste debat terugzien over antibiotica. Hebt u nog vragen of ideeën, ook voor toekomstige debatten? Neem dan contact met ons op via secretariaat.communicatie.vet@uu.nl of (030) 253 4722.

Ter inspiratie

Ter inspiratie kunt u alvast een kijkje nemen in het dossier over de toekomst van de veehouderij. Daar vindt u interessante artikelen over wat we bij Diergeneeskunde zoal onderzoeken en onderwijzen over dit thema, vanuit onze verschillende disciplines. Het dossier is een ‘groeidocument’ dat we met regelmaat aanvullen met nieuwe artikelen en berichten.

Begindatum en -tijd
4 december 2018 15:30
Einddatum en -tijd
4 december 2018 19:30
Entree
Kosteloos