15 november 2019 van 10:00 tot 17:30

Interdisciplinair symposium

Identiteit en ongelijkheid: de rol van instellingen

Na het succes van het symposium van vorig jaar over de rol van instituties bij het in- en uitsluiten van burgers hebben Belle Derks, Marco van Leeuwen en Joop Schippers opnieuw de handen ineengeslagen om een interdisciplinair symposium over ongelijkheid te organiseren. Het doel van dit symposium is om onderzoekers van verschillende disciplines bijeen te laten komen om na te denken over de interactie tussen instellingen en identiteitsvorming van individuen en groepen in de moderne samenleving.

Identiteit en ongelijkheid

Sjoerd Beugelsdijk en Pepijn van Houwelingen (SCP), Kees van den Bos (Sociale, Gezondheids- en Organisatiepsychologie), Coen Teulings (Economie), Diederick Raven (Antropologie) en Tineke Fokkema (Erasmus Universiteit) zullen bij het symposium aanwezig zijn om in te gaan op vragen over identiteit en ongelijkheid.

Welke rol hebben instellingen gespeeld bij de ontwikkeling van de nationale identiteit en gevoelens van ongelijkheid?

Vragen die aan bod zullen komen: wat vinden Nederlanders nu van Nederlandse waarden, normen en identiteit? Welke rollen hebben instellingen en institutionele verandering gespeeld bij de ontwikkeling van de nationale identiteit en gevoelens van ongelijkheid? Welke tegen-identiteiten bestaan ​​er, en welke rollen hebben instellingen en de media gespeeld bij de ontwikkeling van deze tegen-identiteiten? Om de discussie over de Nederlandse identiteit te relativeren, zullen we ook ingaan op de vraag in hoeverre het nog steeds mogelijk is om van een ​​nationale identiteit te spreken in een "steeds hechtere" Europese Unie. En in hoeverre kan het verschil tussen de Europese en de Britse identiteit een verklaring vormen voor de Brexit?

Dit symposium zal vooral interessant zijn voor wetenschappers die willen discussiëren over onderwerpen die verband houden met identiteit en ongelijkheid vanuit meerdere wetenschappelijke perspectieven. De voertaal van dit symposium is Engels

Programma:

Welkom met koffie en thee

Sjoerd Beugelsdijk & Pepijn van Houwelingen (SCP)

Kees van den Bos (UU)

12:05 – 12.25

Kort optreden van artiest

Tineke Fokkema (NIDI/EUR)

Diederick Raven (UU)

Koffie en thee

Coen Teulings (UU)

Slotwoord

Borrel

Institutions for Open Societies

Aan de Universiteit Utrecht slaan de beste academici van vier verschillende faculteiten de handen ineen voor de ontwikkeling van open en veerkrachtige samenlevingen. Dit onder de vlag van onderzoeksexpertise Institutions for Open Societies (IOS).

Begindatum en -tijd
15 november 2019 10:00