24 maart 2017 van 20:00 tot 22:00

Hoogleraar Thijs Weststeijn opent expositie in Frans Hals Museum

Bron: chineseimpact.nl
Bron: chineseimpact.nl

Prof. dr. Thijs Weststeijn (Kunstgeschiedenis) opent op 24 maart een tentoonstelling naar aanleiding van zijn VIDI-project ‘The Chinese Impact’, waarin hij onderzoek doet naar de wederzijdse beeldvorming van China en de Lage Landen in de zeventiende eeuw.

Prof. dr. Thijs Weststeijn
Prof. dr. Thijs Weststeijn

The Chinese Impact

Tegenwoordig kijken veel Europeanen met een mengeling van verbazing en bewondering naar China. ‘Made in China’ is een onmisbaar onderdeel van ons dagelijks leven. Het beeld van het land is echter minder concreet. De Chinese tradities, staatsvorm, literatuur en filosofie zijn niet altijd even makkelijk in te passen in het Westerse wereldbeeld. Deze situatie is vergelijkbaar met de 17e eeuw, toen Chinese producten voor het eerst een alledaags onderdeel van Nederlandse huishoudens werden en rijk geïllustreerde boeken over China ongekend populair bleken.

Barbaren en Wijsgeren

Tegelijkertijd botste nieuwe kennis vaak met oude aannames over het Rijk van het Midden. Stereotypes over China bleven stug overeind: velen zelfs tot op de dag van vandaag. In China zelf was sprake van een vergelijkbare dynamiek die terug te voeren is op de eerste ontmoetingen met Nederlanders. Als ‘roodharige barbaren’ wekten ze op hun beurt verwondering. De tentoonstelling en het begeleidende boek Barbaren & Wijsgeren belichten deze veelzijdige culturele uitwisseling in de Gouden Eeuw.

De tentoonstelling Barbaren en Wijsgeren: Het beeld van China in de zeventiende eeuw is van 25 maart tot en met 20 augustus 2017 te bezoeken in het Frans Hals Museum.

Begindatum en -tijd
24 maart 2017 20:00
Einddatum en -tijd
24 maart 2017 22:00