Hofvijverkring: lezing rechts-extremisme in het verleden en heden.

tot
Annelotte Janse en Beatrice de Graaf

Het bestuur van de Hofvijverkring Den Haag organiseert een diner in december met een lezing van Hofvijverkring beurzaal Annelotte Janse. Zij zal een lezing geven rondom het thema rechts-extremisme.

Historie extremisme
De recente internationalisering van rechts-extremisme is niet zomaar uit de lucht komen vallen met de opkomst van sociale media. In haar promotieonderzoek The Pursuit of White Security laat Annelotte Janse zien dat dit proces wortelt in een langere, historische traditie van gedeelde belangen, constant contact en samenwerking over de landsgrenzen heen. Maar hoe, waarom, en met welk effect vormden rechts-extremisten in West-Duitsland en de Verenigde Staten (1960-1980) zulke internationale netwerken: vanwege hun dreigingsbeeld, politieke kansen of nieuwe media? Annelottes onderzoek legt deze lange lijnen bloot.

Annelotte Janse
Annelotte Janse, RMA rondde in augustus 2019 haar studie Moderne Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht cum laude af. Haar masterscriptie richtte zich op de veiligheidspercepties van extreem-rechts tussen 1945 en 2018. Zij is promovenda Veiligheidsgeschiedenis bij de sectie Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen van de Universiteit Utrecht. Prof. dr. Beatrice de Graaf is haar promotor. De haar toegekende Hofvijverbeurs heeft Annelotte gebruikt voor het doen van onderzoek in Amerikaanse archieven naar Duits-Amerikaanse netwerken van rechts-extremisten bij Duke University (Durham North Carolina), Kenneth Spencer Research Library (Kansas University), University of Iowa en University of Oregon.

Prof. dr. Beatrice de Graaf zal als eregast aanwezig zijn.

Begindatum en -tijd
Einddatum en -tijd
Brasserie Berlage
40 euro voor een 2-gangenmenu inclusief welkomsdrankje en koffie/thee
Aanmelden

Meld u hier aan. U komt op de evenementenpagina terecht waar u zich kunt aanmelden, menu-keuze kan aangeven en kan betalen.