Het situeren van data – Onderzoek naar de algoritmische cultuur

CDH Lezing

tot

Het departement Media- en Cultuurwetenschappen van de Universiteit Utrecht publiceerde onlangs (in open access) de bundel 'Situating Data – Inquiries in Algorithmic Culture’ (Amsterdam University Press); een collectie die een diverse en inspirerende reeks bijdragen samenbrengt en actuele lessen biedt over het belang van data in hedendaagse culturele praktijken. Tijdens deze lezing zullen de redacteuren en verschillende auteurs de hoofdstukken presenteren waarin ze de relatie tussen cultuur en data onderzoeken en de waarde van media- en cultuurstudies voor het opkomende veld van kritisch dataonderzoek demonstreren.

Staf binnen het departement Media- en Cultuurwetenschappen doet onderzoek naar vragen over de impact van dataficatie en algoritmisering op onze cultuur. De bundel ‘Situating Data’ biedt verschillende invalshoeken op het gebied van cultuuronderzoek, met name (nieuwe) mediastudies, gamestudies, stadsstudies, screen studies en gender- en postkoloniale studies. Dit maakt een gezamenlijk gesprek mogelijk over de gemeenschappelijke basis van deze benaderingen voor cultuuronderzoek.

Het perspectief van de bundel is dubbel. Het stelt de vraag: wat is de unieke bijdrage van media- en cultuurstudies in het opkomende veld van kritische datastudies? Maar ook andersom: welke rol spelen deze culturele transformaties van dataficatie en algoritmisering binnen de theoretische en methodologische ontwikkelingen van het cultuuronderzoek zelf?

Deze lezing wordt ingeleid door de redacteuren van het boek, universitair docent Karin van Es en hoogleraar Nanna Verhoeff. Daarna volgt een presentatie door de auteurs van drie hoofdstukken en een rondetafelgesprek, geleid door Karin van Es.

Programma

  • 15.30: Introductie op ‘Situating data’ - Nanna Verhoeff & Karin van Es
  • 15:40: ‘Caged by data – Exposing the Politics of Facial Recognition Through Zach Blas’s Face Cages’ - Rosa Wevers
  • 15:50: ‘How Eva Louise Young (1861-1939) Found Me – On the Performance of Metadata in Knowledge Production’ - Iris van der Tuin
  • 16:00 ‘Situating the Marketization of Data’ - Anne Helmond & Fernando van der Vlist
  • 16:10: Rondetafelgesprek - host Karin van Es
  • 16:45 – 17:30 Borrel

Er is een beperkt aantal plaatsen voor deze lezing, dus zorg dat je je tijdig inschrijft.

Begindatum en -tijd
Einddatum en -tijd
Locatie
Trans 10 - 00.7
Aanmelden

Centre for Digital Humanities | CDH Lecture: Situating Data – Inquiries in Algorithmic Culture (uu.nl)