Georeferencing old maps – Practices and uses for research and education

Utrecht University Library and Centre for Digital Humanities present

tot
Georefereren
Satellietbeeld Georefereren

Deze workshop, verzorgd door de Universiteitsbibliotheek Utrecht, laat zien hoe je gedigitaliseerde kaarten kunt georefereren en hoe je ze kunt (her)gebruiken in je eigen onderzoek of onderwijs. We verwelkomen alle geïnteresseerde medewerkers, studenten en externe partijen, inclusief die van andere archieven, om deel te nemen aan deze workshop.

Georefereren betekent het vergelijken van oude met recente kaarten door een scan van een oude kaart digitaal over een moderne referentiekaart te plaatsen. Door dit te doen, maakt de bibliotheek de gescande kaarten geografisch toegankelijker. Daarnaast worden de kaarten beter (her)bruikbaar, met name voor onderwijs en onderzoek.

De afgelopen tien jaar heeft de Universiteitsbibliotheek Utrecht delen van haar kaartcollectie gegeorefereerd, met interessante resultaten, niet alleen voor geowetenschappen, maar ook taal, cultuur en geschiedenis. Geesteswetenschappelijke projecten die gebruik hebben gemaakt van georeferentietoepassingen zijn onder andere: Utrecht in perspectief en verschillende Time Machine projecten, zoals die in Amsterdam en Utrecht.

Tijdens deze workshop, die plaatsvindt op de afdeling Bijzondere Collecties van de bibliotheek, zal conservator Marco van Egmond een aantal mooie toepassingen en mogelijkheden van georeferencing demonstreren. Hij zal ook de wetenschappelijke waarde van gegeorefereerde kaarten voor onderzoek en onderwijs laten zien, gevolgd door een hands-on sessie. We sluiten de sessie af met een korte rondleiding door de historische kaartcollecties.

Begindatum en -tijd
Einddatum en -tijd
Locatie
Bucheliuszaal (6.18), University Library Science Park, Utrecht Heidelberglaan 3, Utrecht, 3584 CS