22 mei 2018 van 19:30 tot 22:00

Geohuis Debat | Onszelf voorbij

Kom meedoen aan de volgende debatavond in de Geohuis Serie op dinsdag 22 mei. Ton van Rietbergen daagt gastspreker Lisa Doeland uit, co-auteur van het boek 'Onszelf voorbij: Kijken naar wat we liever niet zien'. Lisa bekijkt de samenleving vanuit een kritische invalshoek en stelt dat mensen zich niet moeten terugtrekken in hun eigen wereld uit angst voor hel en verdoemenis. Zij zouden er beter aan doen om de harde realiteit en een onzekere toekomst onder ogen te zien.

In haar boek stelt ze dat wij ons vol overgave storten op positieve dingen in deze tijd van individualisme. We doen aan mindfulness en self-tracking, zijn de baas in eigen moestuin en gaan op vakantie back-to-basics. De grimmige buitenwereld benaderen we liever op veilige afstand met snapshots en selfies. Omdat het ons aan grip en controle hierop lijkt te ontbreken, richten we de blik steeds vaker naar binnen; op onszelf. Ondertussen zijn de geopolitieke spanningen om te snijden, ligt een volgende economische crisis op de loer, en nemen de voorspellingen over klimaatopwarming steeds meer apocalyptische vormen aan.

Houden we onze angst in toom en bedwingen we onze onzekerheid over de toekomst ten koste van onze planeet? Kom luisteren naar wat deze twee kritische denkers te zeggen hebben! Er zal voldoende tijd zijn om je eigen mening over dit onderwerp te delen.

Iedereen is welkom. Van 21.30 - 22.00 uur worden gratis drankjes geserveerd. Dit evenement is onderdeel van de Geohuis Debat Serie van de faculteit Geowetenschappen en wordt georganiseerd samen met studenten van het Geosciences Honours College. 

Voor vragen over dit evenement kun je contact opnemen met dr. Floris van den Berg: F.vandenBerg2@uu.nl.

Lisa Doeland is filosoof en PhD onderzoeker naar afval bij Radboud Universiteit.
Ton van Rietbergen is economisch geograaf en universitair docent bij Universiteit Utrecht

Begindatum en -tijd
22 mei 2018 19:30
Einddatum en -tijd
22 mei 2018 22:00