Genderinclusief ouderschap: toegang, rechtvaardiging en aanbevelingen

tot
Alex Brenninkmeijerzaal (foto: Dick Boetekees)
Alex Brenninkmeijerzaal (foto: Dick Boetekees)

UCERF organiseert op 30 januari 2025 een symposium over genderinclusief ouderschap. De sprekers tijdens deze bijeenkomst zijn Emilie Hermans, Lisette ten Haaf en Laureen Hu.

Emilie Hermans, promovenda aan de Universiteit Hasselt en de Universiteit Namen, zal een presentatie verzorgen over genderinclusiviteit binnen het Belgische afstammingsrecht. De presentatie biedt een overzicht van hedendaagse uitdagingen en gendergerelateerde ongelijkheden in het afstammingsrecht. Daarbij komen zowel verschillen tussen mannen en vrouwen, tussen heteroseksuele, lesbische en homoseksuele koppels, als tussen cisgender, transgender en non-binaire personen aan bod. Daarnaast wordt de vraag gesteld of een genderinclusief afstammingsrecht vanuit sociaalwetenschappelijke invalshoek gerechtvaardigd kan worden. Daarvoor wordt aangegeven wat bekend is over de invloed van het gender, de seksuele oriëntatie en de genderidentiteit van de ouder(s) op het welzijn van zowel kinderen als ouder(s). Tot slot worden enkele kwaliteitscriteria toegelicht voor aanbevelingen om knelpunten op het vlak van genderinclusiviteit in het Belgische afstammingsrecht aan te pakken

Lisette ten Haaf, universitair docent aan de Universiteit Utrecht (UCERF), zal ingaan op genderinclusief ouderschap en de toegang tot kunstmatige voortplanting in Nederland. Niet alleen verminderd vruchtbare (hetero)paren, maar ook veel koppels uit de LGBTQI+-gemeenschap zijn aangewezen op medisch geassisteerde voortplanting voor de vervulling van hun kinderwens. In Nederland zijn er geen expliciete eisen met betrekking tot huwelijkse staat en gender voor toegang tot vruchtbaarheidsbehandelingen. Veel is overgelaten aan de medische beroepspraktijk. De laatste jaren zijn er zeker positieve ontwikkelingen met betrekking tot genderinclusief ouderschap en kunstmatige voortplanting. Echter, het gebrek aan een systematische aanpak zorgt ervoor dat met betrekking tot gender en huwelijkse staat er nog verschillende juridische obstakels zijn voor toegang tot vruchtbaarheidsbehandelingen, de vergoeding hiervan en het verkrijgen van ouderschap.

Laureen Hu, promovenda aan de Universiteit Utrecht (UCERF), zal spreken over de rol van genderinclusiviteit bij een morele en juridische heroverweging van het afstammingsrecht. Tijdens deze presentatie worden mogelijkheden besproken om het Nederlandse afstammingsrecht of een nieuw ouderschapsrecht te herijken in het licht van maatschappelijke ontwikkelingen. Het is daarbij de vraag wie ouders zouden kunnen zijn van een kind, met welke ouderrechten en -plichten en waarom? Laureen Hu bekijkt welke waarden richtinggevend kunnen zijn bij de beantwoording van deze vraag. In het bijzonder wordt daarbij aandacht besteed aan de mogelijke rol van genderinclusiviteit als onderliggende waarde.

Praktische informatie

Datum: 30 januari 2025
Tijd: 15.00-17.00 uur met aansluitend een borrel
Locatie: Johanna Hudig Gebouw (ingang via: Kromme Nieuwe Gracht 47 E)
Zaal: Alex Brenninkmeijer
Kosten: €0,-

Aanmelden kan via deze link: aanmeldformulier 

Begindatum en -tijd
Einddatum en -tijd
Locatie
Alex Brenninkmeijerzaal, Johanna Hudig Gebouw
Entree
Gratis toegang
Aanmelden

Via dit aanmeldformulier