Geesteswetenschappen en AI – Eén antwoord op een miljoen vragen?

CDH lezing (hybride)

tot

Tijdens deze duo presentatie gaan hoogleraar Antal van den Bosch en universitair docent Dong Nguyen vanuit hun verschillende perspectieven - Humanities en Computer Science - in op de impact die de nieuwste Artificial Intelligence ontwikkelingen hebben op de taalwetenschap en het vakgebied van de digital humanities in het algemeen.

Het algemene huidige perspectief van het vakgebied Artificial Intelligence op taal, een van de meest voorkomende en prominente producten van de menselijke geest, kan worden samengevat als ‘een eindeloze stroom van zeer interessante data’. De nieuwste AI-ontwikkelingen, Large Language Models zoals ChatGPT, implementeren deze visie tot het uiterste en zijn getraind op de eindeloze hoeveelheden taal die je op het internet vindt; hun opvallende capaciteit als ‘stochastische papegaaien’ om tekst te genereren lijkt de kunstmatige algemene intelligentie zelfs een stap dichterbij te hebben gebracht.

Maar brengt deze extreem datagedreven benadering het beantwoorden van de grote oude theoretische vragen over taal dichterbij? Wat is de rol van theorie in dit datagedreven tijdperk? En wat is de impact van grote taalmodellen op gebieden als digital humanities, die niet zo ‘question-free’ zijn als deze modellen lijken te zijn?

Dong Nguyen is universitair docent Informatica aan de Faculteit Bètawetenschappen van de Universiteit Utrecht. Haar onderzoek richt zich op natural language processing, computational sociolinguistics, computational social science en social media. Ze is hoofd van het NLP and Society Lab @ UU.

Antal van den Bosch is hoogleraar Language, Communication and Computation aan de Faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Utrecht. Zijn onderzoek richt zich op text mining, machine learning en computational linguistics. Van den Bosch is strategisch adviseur voor het Centre for Digital Humanities.