11 december 2019 van 19:00 tot 21:00

Lezing Nederlands Genootschap Antieke Geneeskunde

Geboorte in de oudheid

Op 11 december organiseert het Nederlands Genootschap voor Antieke Geneeskunde een lezing omtrent geboorte in de oudheid. 

Sprekers 

Dr. Anton van Hooff

In 1971 promoveerde Anton van Hooff met de dissertatie Pax romana: een studie van het Romeinse imperialisme. Van Hooff was tot 2008 als hoofddocent oude geschiedenis verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen.Hij is gespecialiseerd in de klassieke oudheid. Hij publiceert regelmatig in diverse kranten en tijdschriften. Van zijn hand verschenen onder andere de boeken Nero & Seneca, Athene en Marcus Aurelius. In februari verschijnt Klassieke Liefde, waarin ook de antieke geboorteregeling wordt behandeld.

Maria Wester

Maria Wester is arts-onderzoeker en doet promotieonderzoek naar ANCA-geassocieerde vasculitis op de afdeling Pathologie van het LUMC in Leiden. Haar bachelor geneeskunde deed zij aan de universiteit van Cambridge in het Engeland en terug in Nederland voltooide zij haar master geneeskunde aan het LUMC in Leiden. Haar interesse in antieke geneeskunde begon tijdens het schrijven van haar profielwerkstuk op de middelbare school. In Cambridge studeerde zij een jaar aan de faculteit History and Philosophy of Science en tijdens haar master volgde zij het mastertraject medische geschiedenis, waar zij onder begeleiding van prof. dr. Manfred Horstmanshoff en drs. Karine van ’t Land een scriptie schreef over de uterus in het werk van Aretaeus van Cappadocië. Momenteel is zij betrokken bij de uitgave van de Nederlandse vertaling van de werken van Aretaeus.

Programma
19.00-19.15

Inloop 

19:15-20:00

Dr. Anton van Hooff :

“Antieke geboorteregeling, medisch en magisch”

20:00-20:15

Pauze (koffie en thee aanwezig)

20:15-21:00

Maria Wester:

“Ziekte of zegen? De uterus in het werk van Aretaeus van Cappadocië”

Begindatum en -tijd
11 december 2019 19:00
Einddatum en -tijd
11 december 2019 21:00
Entree
Gratis entree