Filosofisch Café met Yara Al Salman: De ‘commons’ als hedendaagse organisatievorm

tot
Dr. Yara Al Salman. Foto: Froukje Vernooij

In het Filosofisch Café van 28 februari onderzoekt universitair docent Ethiek en politieke filosofie Yara Al Salman het idee van een ‘commons’, een gedeelde en gezamenlijk beheerde bron die alle gebruikers ten goede komt.

Wat is een commons?

In hun zoektocht naar rechtvaardige economische instituties, komen veel activisten uit bij de commons. In een commons delen mensen een bron; deze is van iedereen samen, en van niemand in het bijzonder. Welke rol kan deze organisatievorm spelen in onze economie?

Yara Al Salman laat zien dat je, om het hedendaagse debat over commons te begrijpen, terug moet naar hoe de term oorspronkelijk werd gebruikt in de middeleeuwen. Dorpen waren toen gebouwd rondom commons of – in Nederland – meenten; stukken grond waarvan alle dorpelingen gebruik mochten maken, en die de dorpelingen samen beheerden.

Democratie

Idealiserend kun je stellen dat dit beheer democratisch was, met voor alle gebruikers een stem. Voorstellen om van onze oceanen, kleinschalige natuurlijke bronnen, bedrijven en zelfs wijkvoorzieningen commons te maken grijpen terug op dit idee van democratisch delen.

Al Salman legt uit hoe hiermee rechtvaardige machtsrelaties kunnen worden gerealiseerd, en hoe commons tegelijkertijd mensen helpen om in hun basisbehoeften te voorzien.

Begindatum en -tijd
Einddatum en -tijd
Café De Tussentijd, Janskerkhof 24, Utrecht

Aanmelden is niet nodig