Filosofisch Café met Colin Caret: Buddhist philosophy

tot
Boeddhistische monnik, wegkijkend aan een meer. Foto: Nicolas Hans, via Unsplash

 

Het boeddhisme is algemeen bekend als religieuze en culturele traditie, maar de filosofische kant is relatief onbekend. In het Filosofisch Café van 31 oktober brengt filosoof Colin Caret daar verandering in.

Filosofisch boeddhisme

Caret geeft een overzicht van enkele intrigerende filosofische concepten achter het boeddhistische gedachtegoed. Zo bespreekt hij het onderscheid tussen ‘gewone’ en ‘ultieme’ waarheid, het begrip anatman (niet-zelf) en verschillende manieren om ‘afhankelijk bestaan’ te verklaren. Ook bespreekt hij hoe deze filosofische ideeën zich verhouden tot het praktische boeddhistische doel van verlichting.

Colin Caret is universitair docent Theoretische filosofie aan de Universiteit Utrecht. Zijn specialisme is filosofische logica en epistemologie, maar hij heeft ook interesse in pre-Qin taoïsme en vroeg boeddhisme. Caret redigeerde een essaybundel voor OUP en speciale edities van de tijdschriften Synthese en Asian Journal of Philosophy.

Filosofisch Café

Filosofen van Nederlandse en soms internationale universiteiten vertellen in het Filosofisch Café over hun onderzoek en gaan in gesprek met de aanwezigen. Onderwerpen variëren van vrije wil tot melancholie en van technologie tot klimaatethiek.

Begindatum en -tijd
Einddatum en -tijd
Locatie
Café De Tussentijd, Janskerkhof 24, Utrecht
Aanmelden

Aanmelden is niet nodig

Meer informatie
Bekijk meer evenementen van de sectie Filosofie