Filosofisch Café met Aron van Os: De schoonheid is dood en wij hebben haar vermoord

tot
De David van Michelangelo. Foto: Adam Gritco, via Unsplash.

In dit Filosofisch Café bespreekt Aron van Os (Universiteit Utrecht) de ontwikkeling van het concept ‘schoonheid’ in historisch perspectief, en ook aan de hand van denkers en schrijvers van nu. Hoe kan schoonheid de wereld redden, zoals Dostojevski stelde?

Schoonheid: een kwestie van smaak?

‘Beauty is in the eye of the beholder’ reflecteert de gangbare opvatting van onze tijd: schoonheid is slechts een kwestie van smaak. Dit is niet altijd het geval geweest, en allerminst vanzelfsprekend: hetzelfde lijkt niet te gelden voor waarheid, of voor ethiek. Hoe komt het eigenlijk, dat veelal wordt gedacht dat schoonheid een kwestie van smaak is?

Aron van Os

Aron van Os is docent aan de Universiteit Utrecht, waar hij meerdere vakken doceert, voornamelijk over de geschiedenis van de filosofie. Zijn onderzoek richt zich op diverse filosofische thema’s rond secularisme, existentialisme en de romantiek, met specifieke aandacht voor de ideeën van Nietzsche over religie.

De avond wordt gepresenteerd door Robert Vinkesteijn.

Filosofisch Café

Filosofen van Nederlandse en soms internationale universiteiten vertellen in het Filosofisch Café over hun onderzoek en gaan in gesprek met de aanwezigen. Onderwerpen variëren van vrije wil tot melancholie en van technologie tot klimaatethiek.

Let op: de tijd en plaats van dit evenement zijn anders dan normaal.

Begindatum en -tijd
Einddatum en -tijd
Hofman, Janskerkhof 17A, Utrecht

Aanmelden is niet nodig