Filosofisch Café: ethische vragen rondom gezondheidsbeleid

tot
Twee handen houden een groene appel vast. Foto: Jony Ariadi
Foto: Jony Ariadi, via Unsplash

In het Filosofisch Café van december bespreekt Beatrijs Haverkamp (Wageningen University & Research) ethische vragen en inzichten rondom het gezondheidsbeleid van gemeenten. Haverkamp baseert haar inzichten op haar onderzoek bij de gemeente Utrecht.

Kansengelijkheid

Maatschappelijk bepaalde verschillen in gezondheid zijn al decennia een zorg van overheden. In Nederland leven mannen en vrouwen met lagere inkomens en een lagere opleiding gemiddeld 4,5 jaar korter en 13,5 jaar minder in goed ervaren gezondheid dan hoger opgeleiden. Landelijk is de ambitie uitgesproken dat dit verschil in 2040 met 30% moet zijn afgenomen. Het verkleinen van gezondheidsachterstanden wordt door steeds meer gemeenten opgepakt als een kerntaak. Vaak gebeurt dit in het kader van ‘kansengelijkheid’.

Filosofen hebben hier boekenkasten over volgeschreven. Maar wat betekent het bevorderen van kansengelijkheid eigenlijk in de beleidspraktijk? Aan welke groepen geef je voorrang? Hoe te denken over de verantwoordelijkheid van gemeentelijke afdelingen die niet over gezondheid gaan, maar dit wel beïnvloeden met hun beleidskeuzes? Tijdens dit Filosofisch Café gaat Beatrijs Haverkamp in op wat ze over deze vragen heeft geleerd tijdens een driejarig onderzoek bij de afdeling Volksgezondheid van de gemeente Utrecht.

Begindatum en -tijd
Einddatum en -tijd
Locatie
Café De Tussentijd, Janskerkhof 24, Utrecht
Entree
Gratis
Meer informatie
Bekijk de verdere evenementen van de sectie Filosofie