16 juni 2019 van 11:00 tot 12:30

Wie wat waar waarom 8+

Familielezing over illegale handel in dieren met criminoloog Daan van Uhm

Wie wat waarom lezing

Criminoloog Daan van Uhm van de Universiteit Utrecht vertelt in TivoliVredenburg aan kinderen (8+) en hun ouders wat er schuilgaat achter de illegale handel in dieren.

Olifanten, tijgers, haaien, berberaapjes en papegaaien: veel dieren worden met uitsterven bedreigd omdat mensen op ze jagen voor de handel. Hierdoor verdwijnen diersoorten in een rap tempo. Maar wie zijn deze mensen, waarom willen ze dieren doden en hoe kunnen we dit oplossen?

Criminoloog Daan van Uhm weet er alles van. Hij gaat voor zijn onderzoek vaak naar het buitenland om te praten met smokkelaars, handelaren en handhavers. Zo ging hij naar Marokko, waar hij de illegale handel in berberapen onderzocht en naar China waar hij de producten voor traditionele medicijnen onderzocht, zoals tijgerbot en neushoornhoorn.

Na de lezing kun je zelf aan de slag. Daan van Uhm en andere studenten en wetenschappers van de Universiteit Utrecht helpen je om illegale dieren te herkennen. Ook kun je dieren en producten met elkaar matchen: herken jij welk dier gebruikt is voor een bepaald product? En wat wordt er zoal in beslag genomen bij grenscontroles? Bekijk zelf in beslag genomen illegale smokkelwaar zoals een schildpaddenschild.

In de Wie Wat Waar Waarom familielezingen vertellen Utrechtse wetenschappers je alles over hun onderzoek. Na de interactieve lezing kun je zelf aan de slag met de leukste onderzoekjes of experimenten. Duik samen in de wereld van de wetenschap!

De WWWW-familielezingen zijn een samenwerking tussen het Universiteitsmuseum Utrecht en TivoliVredenburg en geschikt voor families met kinderen tussen de 8 en 14 jaar. Nog meer ontdekken? Bewaar je ticket want het is een vrijkaartje voor het Universiteitsmuseum Utrecht.

Begindatum en -tijd
16 juni 2019 11:00
Einddatum en -tijd
16 juni 2019 12:30
Entree
€ 5,05 kind € 7,55 volwassene (je ticket is ook een vrijkaartje voor het Universiteitsmuseum Utrecht)